Tekst o putnim troškovima za đake podelio čitaoce Bujanovačkih

Neki od komentara čitalaca

Bujanovac, 4. oktobar 2023. (foto ilustracija: pixabay.com)- Tekst na našem portalu o tome da se roditelji bujanovačkih učenika koji putuju u Vranje osećaju prevareno, jer im je uskraćen popust na mesečne karte, izazvao je mnoštvo oprečnih komentara čitalaca na našem FB profilu.

Pojedinci su pokušali da okrive naš portal jer, navodno,„iznosimo izvrnute informacije i da niko od roditelja nije tražio besplatan prevoz, nego da se deci vrati popust“, iako smo jasno naveli da prenosimo stav roditelja i ništa više.

Sudeći po komentarima, deo čitalaca ne razume zašto bi iko davao popust na mesečne karte za prevoz učenika, pozivajući se na to da srednja škola nije obavezna, da roditelji treba da razmišljaju pre nego što upisuju decu u drugi grad i da niko nije dužan da im plaća prevoz, kao i na činjenicu da u Bujanovcu postoji srednja škola te da nema razloga da deca putuju u Vranje.

-Htela sam svoje dete da upišem u Jagodinu u srednju školu… Ko bi mi plaćao prevoz? Što niste na to mislili kad ste upisivali decu? Imate Sveti Savu pa ih upišite tu i nema putnih troškova – glasi jedan od komentara.

Na ovakve i slične komentare nizali su se odgovori naših čitalaca, među kojima su i roditelji dece koja putuju, koji ističu da bujanovačka SŠ „Sveti Sava“ nema smerove koje bi deca upisala i da je to razlog zbog kog su deca prinuđena da putuju. O ovom problemu su pisale i Bujanovačke nedavno.

-Jel treba deca sa preko 95 poena da upisuju kuvare, mašinske tehničare i ekonomske tehničare, takvih zanimanja ima mali milion u Bujanovcu. Jeste vi upoznati sa kojim smerovima raspolaže škola Sveti Sava? – glasi jedan od osgovora.

Podsetimo, roditelji su o ovom problemu pisali brojnim institucijama: od Koordinacionog tela za jug Srbije, gradonačelnika Vranja, obraćali se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, povereniku za zaštitu ravnopravnosti i drugim insitucijama, o čemu su Bjanovačke ranije pisale.

Roditelji: Osećamo se prevareno, našoj deci neko mora da plati prevoz do Vranja

“Svi imaju uniformni odgovor za nas, da oni razumeju naš problem, ali da nisu nadležni za njegovo rešavanje i da se obratimo onom drugom. I tako u krug, ne shvatajući da su roditelji u ozbiljnom problemu i da prosto nemaju novac u kućnom budžetu za kartu po novoj ceni. Navodimo samo primer jednog roditelja, koji jedini radi u porodici i ima platu od 50.000 dinara. Njegovo dvoje dece pohađa srednje škole u Vranju, i umesto 6.400 on sad mora da izdvoji 15.800 dinara. Da pomenemo da je u septembru bilo potrebno obezbediti novac i za udžbenike, školski pribor, a da deci treba dati i novac za užinu. U nekim opštinama u Srbiji sva deca dobijaju sve to besplatno, a mi se borimo i molimo sve moguće institucije za popust za mesečne karte?! Ne shvatamo opravdanja da naš zahtev nije  legitiman i legalan. Pomoć deci koja se školuju je u skladu sa svim mogućim zakonima, bitno je samo da li neko želi ili ne želi da pomogne”, poručili su ranije roditelji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *