Roditelji: Osećamo se prevareno, našoj deci neko mora da plati prevoz do Vranja

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. oktobar 2023. Roditelji bujanovačkih srednjoškolaca koji su uoči početka ove školske godine ostali bez popusta za prevoz do škola u Vranju poručuju da neće odustati od zahteva za nadoknadu dela troškova,  iako su im do sada sve institucije okrenule leđa. Naglašavaju da se osećaju prevareno i poniženo zbog toga što još uvek ne mogu da dođu do pravih informacija ko je omogućio popust u prethodne dve školske godine i zašto je popust sada ukinut.

“Da podsetimo da su škole prilikom upisa i ove 2023/24 školske godine na svojim promocijama i prilikom upisa tvrdile da za učenike, gde pripadaju i učenici iz opštine Bujanovac, imaju mogućnost smeštaja u internatu u Vranju i popust kao i prethodnih godina za kupljenu mesečnu autobusku kartu u iznosu od 75% popusta od prave cene”, navode roditelji u saopštenju.

Predstavnici gradske vlasti u Vranju saopštili su ranije roditeljima da grad nikada do sada nije subvencionisao prevoz učenika koji nisu sa područja Vranja, već da je popust omogućavao prevoznik Kavim Jedinstvo. Međutim, po nezvaničnim informacijama, upravo je gradska vlast presudno uticala da prevoznik omogući popust, uz određene beneficije zauzvrat.

Grad Vranje: Đaci iz Bujanovca nemaju pravo na popust za prevoz

Roditelji su podnosili zahteve  svima, od Koordinacionog tela za jug Srbije, gradonačelnika Vranja, obraćali se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, povereniku za zaštitu ravnopravnosti i drugim insitucijama.

“Svi imaju uniformni odgovor za nas, da oni razumeju naš problem, ali da nisu nadležni za njegovo rešavanje i da se obratimo onom drugom. I tako u krug, ne shvatajući da su roditelji u ozbiljnom problemu i da prosto nemaju novac u kućnom budžetu za kartu po novoj ceni. Navodimo samo primer jednog roditelja, koji jedini radi u porodici i ima platu od 50.000 dinara. Njegovo dvoje dece pohađa srednje škole u Vranju, i umesto 6.400 on sad mora da izdvoji 15.800 dinara. Da pomenemo da je u septembru bilo potrebno obezbediti novac i za udžbenike, školski pribor, a da deci treba dati i novac za užinu. U nekim opštinama u Srbiji sva deca dobijaju sve to besplatno, a mi se borimo i molimo sve moguće institucije za popust za mesečne karte?! Ne shvatamo opravdanja da naš zahtev nije  legitiman i legalan. Pomoć deci koja se školuju je u skladu sa svim mogućim zakonima, bitno je samo da li neko želi ili ne želi da pomogne”, poručuju ozlojeđeni roditelji.

Kako su naglasili,  samo srpska zajednica, pored ovog problema, ima i niz drugih, među kojima je i problem prevoza učenika iz Kleničkog kraja do škole u Bujanovcu, tako da deca biciklima idu u školu. Roditelji se pitaju kako će ta deca putovati zimi.

“Činjenice pokazuju da društvena zajednica i nadležni koji obavljaju svoje funkcije  ne preduzimaju ništa za  poboljšanje ambijenta života u opštini Bujanovac, a naročito srpske zajednice”, poručuju roditelji.

Oni su svim nadležnim instancama uputili predlog da se svakom detetu na teritoriji opštine Bujanovac obezbedi besplatan prevoz, besplatni udžbenici i stipendije.

“Nisu deca kriva što žive u najsiromašnijoj opštini, ali ako im pomognemo da postanu obrazovani ljudi, velika je šansa da pomognu zajednici da više ne zauzima poslednje mesto na rang listi razvijenih opština u Srbiji”, navode oni.

Bez popusta za prevoz do Vranja ostalo je čak 176 srednjoškolaca iz opštine Bujanovac.

Roditelji bujanovačkih srednjoškolaca traže sastanak sa gradonačelnikom Vranja

 




2 thoughts on “Roditelji: Osećamo se prevareno, našoj deci neko mora da plati prevoz do Vranja

  1. Caca

    I deca iz Vranja koja putuju u skolu Sveti Sava u Bujanovac nemaju nikakav popust, mesecno nas kosta 10 000 din. plus za uzinu, pa vi vidite.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *