Ministarka: Racionalnom potrošnjom struje do popusta i ove sezone

Bujanovac, 12. oktobar 2023. I ove grejne sezone građani će racionalnom potrošnjom električne energije moći da ostvare popuste i prepolove račune za električnu energiju, najavila je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je na RTS objasnila da će štednjom električne energije građani moći da prepolove svoje račune.

-Ako smanje potrošnju za više od 5 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Takođe, domaćinstvima će se obračunavati popust od 5 odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5 odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine – rekla je ministarka.

Struja poskupljuje, ali biće popusta za štedljive

Dodala je da to znači da uz racionalnu potrošnju račun za električnu energiju može biti i prepolovljen.

Pera Batinić umanjio račun za struju za 1.500 dinara, evo i kako

 

Podsetila je da je Vlada unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa do 50 odsto za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

-Ono što je najvažnije, procedura je maksimalno pojednostavljena, tako da je dovoljno predati samo jedan papir, odnosno zahtev u kojem se izjašnjavaju za koji vid energije žele da iskoriste olakšice. Informativna kampanja je dala rezultate ali apelujem na jedinice lokalne samouprave da pomognu građanima u procesu prijavljivanja. Trenutno se više od 72.000 građana prijavilo ali radimo na tome da dodatno snizimo kriterijume kako bi se još veći broj građana prijavio – istakla je.

Socijalno ugroženim Bujanovčanima počeli da stižu umanjeni računi za struju




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *