Opština naredila Komunalcu da obezbedi stražara na deponiji

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 18. oktobar 2023. Opština Bujanovac naredila je JP „Komunalac“ da obezbedi gradsku deponiju i zaštiti je od požara, kao i da obezbedi stražara, odnosno čuvara deponije – stoji u odgovoru koji je Mesna zajednica Rakovac dobila posle upućenog zvaničnog zahteva predsedniku opštine Nagipu Arifiju i direktoru JP Komunalac Ruždiju Haliliju da hitno reše problem gradske deponije.

„Obaveštavamo vas da je JP „Komunalac“ postupio po zapisniku i na osnovu razgovora inspektora sa predsednikom privremenog organa Ruždijom Halili i zapisničkog nalaganja došli do zajedničkog dogovora da će radnici JP „Komunalac“ u svakom trenutku pokušati da spreče da dođe do paljenja deponije – smetlišta time što će kontrolisati svaki kamion ili fizičko lice sa nekim prevozom koji bude ušao u plac deponije – smetlišta radi odlaganja smeća, i po mogućnosti da nije smeće slučajno zapaljeno“, stoji u odgovoru.

Nagipe, da li te je sramota? Bujanovac od jutros u smradu i dimu sa deponije (VIDEO)

Ako slučajno dođe do zapaljenja, kako se navodi, radnici JP „Komunalac“ dužni su da istog momenta izađu na teren i ugase požar.

Zajednički zahtev predsedniku opštine i direktoru JP Komunalac uputile su mesne zajednice čiji građani trpe najveće posledice zbog požara na deponiji – Rakovac, Bujanovac, Srpska Kuća, a potpisnici su i predsednici MZ Lopardince, MZ Levosoje, MZ Žuželjica i MZ Ljiljance.

Predsednici mesnih zajednica: Arifi, reši deponiju da ne preduzimamo nepopularne mere

„Ukoliko u najkraćem vremenskom roku ne preduzmete nikakve konkretne korake, bićemo prinuđeni da pribegnemo drugim nepopularnim merama i sami zaštitimo svoje zdravlje“, stoji u zahtevu.

Čelnici mesnih zajednica su se u zahtevu pozvali na Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o upravljaju otpadom, naglašavajući da se pojedini članovi ovih zakona grubo krše.

„Zahtevamo od vas da najhitnije preduzmete sve mere radi sprečavanja paljenja divlje deponije koja se nalazi u ataru sela Rakovac, prilikom čega se šire opasne toksične materije koje direktno ugrožavaju zdravlje ljudi i narušavaju životnu sredinu u celoj opštini“, navodi se dokumentu.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *