Predsednici mesnih zajednica: Arifi, reši deponiju da ne preduzimamo nepopularne mere

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. oktobar 2023. Predsednici sedam mesnih zajednica u opštini Bujanovac uputili su zvaničan zahtev predsedniku opštine Nagipu Arifiju i direktoru JP Komunalac Ruždiju Haliliju da hitno reše problem gradske deponije. Čelnici mesnih zajednica reagovali su posle dvodnevnog trovanja građana Bujanovca i okolnih sela otrovnim dimom sa upaljene deponije.

„Ukoliko u najkraćem vremenskom roku ne preduzmete nikakve konkretne korake, bićemo prinuđeni da da pribegnemo drugim nepopularnim merama i sami zaštitimo svoje zdravlje“, navodi se u zahtevu koji je dostavljen Bujanovačkim posle sastanka predsednika mesnih zajednica održanog u petak.

Požari na deponiji dešavaju se učestalo već nekoliko godina, dok opštinska vlast najavljuje famoznu transfer stanicu, a rukovodstvo Komunalca odgovornost za paljevine prebacuje na „nesavesne građane“, umesto da konačno obezbedi prostor i spreči ulaz na deponiju svim neovlašćenim licima.

Arifi obećao da će danas vatra na deponiji biti ugašena, u suprotnom protesti (video)

Zajednički zahtev su uputile mesne zajednice čiji građani trpe najveće posledice zbog požara na deponiji – Rakovac, Bujanovac, Srpska Kuća, a potpisnici su i predsednici MZ Lopardince, MZ Levosoje, MZ Žuželjica i MZ Ljiljance.

Čelnici mesnih zajednica se pozivaju na Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o upravljaju otpadom, naglašavajući da se pojedini članovi ovih zakona grubo krše.

„Zahtevamo od vas da najhitnije preduzmete sve mere radi sprečavanja paljenja divlje deponije koja se nalazi u ataru sela Rakovac, prilikom čega se šire opasne toksične materije koje direktno ugrožavaju zdravlje ljudi i narušavaju životnu sredinu u celoj opštini“, navodi se dokumentu.

 

Lidija Stojković, licencirani ekološki inspektor: Dim sa deponije je smrtonosan, predug spisak potencijalnih oboljenja

Pored Arifija i Halilija, zahtev je upućen i opštinskom inspektoru za zaštitu životne sredine Agimu Halitiju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *