Aktiviran sistem „Pronađi me“ za pronalaženje nestale dece, evo kako funkcioniše

Bujanovac, Beograd, 25. oktobar 2023. – Sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku dece pod nazivom „Pronađi me“ počeo je da radi u Srbiji. U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama. Ovaj sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki minut dragocen.

Sistem je u rad danas pustio predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da je život svakog deteta neuporedivo važniji od bilo čega drugog.

Osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela sistem „Pronađi me“.

Jurić, koji je i inicijator za pokretanje ovog sistema, istakao je da duguje veliku zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova i predsedniku Aleksandru Vučiću koji su shvatili značaj ovog sistema u pronalaženju dece i njihovoj bezbednosti.

„Osam godina smo ovde, osmi put, i svaki put razgovaramo o temama koje su važne za bezbednost naše dece. Izmenjen je Krivični zakon, postoje i izmene u Zakonu o policiji, jedan važan sistem je zaživeo. Prvi put u regionu, nijedna zemlja nema u regionu ovakav sistem i neće ga ubrzo ni imati nažalost“, rekao je Jurić na otvaranju Konferencije o bezbednosti i odgovornosti dece.

Pronađena devojčica iz Bujanovca posle pisanja Bujanovačkih

Kako su ranije pisali mediji, policija će odlučivati o aktiviranju sistema po proceni, kad dobije prijavu, osim kad se aktivira automatski – ako je nestalo dete životno ugroženo, decu sa invaliditetom do 18 godina i mlađe od sedam godina.

U obaveštavanja su uključeni mediji, koji će prekidati emitovanje redovnog programa, sa slikom nestalog deteta i informacijama kao što je mesto gde je poslednji put viđeno.

Takođe će i mobilni operateri slati ove poruke svojim korisnicima.

Poruke će emitovati i „Putevi Srbije“, Aerodrom „Nikola Tesla“, autobuske i železničke stanice.

Previđena je i druga faza koja uključuje i širi krug obaveštavanja kao što su tržni centri, društvene mreže.

Sistem, koji u svetu funkcioniše pod nazivom Amber alert, nazvan je po devetogodišnoj devojčici iz Teksasa Amber Hagerman koja je oteta i ubijena.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *