Šćiprim Arifi: Kurti je sahranio ideju o pripajanju Preševske doline Kosovu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 31. oktobar 2023. (screenshot RTSH) – Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi ponovo je kritikovao kosovskog premijera Albina Kurtija zbog, kako je rekao, nepružanja odgovarajuće podrške Albancima u Bujanovcu i Preševu. „Kurti je sahranio ideju da se Preševska dolina pripoji Kosovu“, rekao je on.

Kao i pre nekoliko dana Arifi je Kurtija nazvao izdajnikom nacije, pošto je Ohridskim sporazumom, prema njegovim rečima, sahranio težnju  Albanaca na jugu Srbije da se pripoje Kosovu. Ove optužbe je izneo na državnoj Radio-televiziji Albanije (RTSH) u ponedeljak.

Šćiprim Arifi: Kurti je nacionalni izdajnik

-Kurti je promenio stav, jer je pre manje od godinu dana isticao o reciprocitet govoreći o Albancima u Preševskoj dolini. Za nas u Preševskoj dolini Albin Kurti je nacionalni izdajnik, jer je sahranio sve mogućnosti da budemo deo Kosova –  rekao je Arifi u emisji 3D.

Dodao je da je Kosovo poslednjih godina pokazalo ne samo nemar već i politički diletantizam, u pogledu moralno-političke obaveze prema Albancima sa druge strane granice.

-Nema reciprociteta kako je Kurti obećao, Preševska dolina se nigde ne pominje u Ohridskom sporazumu i nema garancije Srbije da će se zaustaviti diskriminacija i pasivizacija prebivališta – rekao je.

Kako je naveo, zbog Kurtijevog ponašanja i pred stranim partnerima je narušena slika da je Kosovu stalo do Preševske doline,  kako Albanci nazivaju područje Preševa i Bujanovca.

Arifi je i ranije u javnosti žestoko kritikovao Kurtija. Inače, Kurtijeva savetnica je Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), najvećeg protivnika Arifijeve Alternative u Preševu.

Bujanovačke su pre nekoliko dana javile da je Arifi ostao i vez većine u preševskoj Skupštini.

I Preševo ide na izbore, Šćiprim Arifi izgubio većinu

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *