PDD traži ujedinjenje Albanaca za izbore, Kamberi ponovo kandidat za poslanika

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. novembar 2023. Partija za demokratsko delovanje (PDD), najstarija i jedna od najvećih albanskih stranaka na jugu Srbije, učestvovaće na parlamentarnim izborima 17. decembra i za poslanika će ponovo kandidovati šefa stranke Šaipa Kamberija.

Iz PDD su pozvali na ujedinjenje svih albanskih stranaka za predstojeće izbore “kao odgovor  na represiju države Srbije koja se još više pojačava uz korišćenje svih državnih mehanizama”, saopšteno je u subotu posle sastanka predsedništva stranke u Preševu.

Da li će do ujedinjenja doći zavisiće od toga da li će PDD u predstojećim pregovorima sa ostalim strankama ponovo tražiti prvo mesto na izbornoj listi za Kamberija, što je bio slučaj i na izborima 2020. i prošle godine. Alternativa za promene već se izjasnila da tako nešto neće prihvatiti, o čemu su Bujanovačke pisale.

Pajaziti: Neophodna zajednička albanska lista, ali je neprihvatljivo da je vodi Kamberi

“Rukovodstvo PDD razgovaralo je o značaju zastupanja Albanaca iz Doline u parlamentu i značaju koordinacije sa svojim političkim partnerima u Preševskoj dolini”, navode iz ove stranke.

Partneri su, inače, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija I Pokret za demokratski progres, sa kojima je Kamberijeva stranka na vlasti u Bujanovcu, kao i Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe koalicioni partner u Preševu.

Međutim, za postizanje jedinstva za predstojeće izbore ipak će biti neophodan dogovor sa Alternativom, velikim političkim neprijateljem.

Albanci su sa jednom zajedničkom listom nastupili  2020. godine, posle intervencije zvanične Tirane. Lista „Ujedinjena dolina“ dobila je tada 26.437 glasova i komotno osvojila tri poslanička mesta.

Dve godine kasnije, međutim, na parlamentarne izbore izlaze na dve liste zbog sukoba Alternative i PDD oko nosioca liste, o čemu su Bujanovačke više puta pisale, što je rezultiralo debaklom. Obe liste su dobile ukupno 13.300 glasova. Alternativa ostaje daleko ispod cenzusa, a lista koju je predvodio Kamberi tek posle četiri ponavljanja glasanja na jednom izbornom mestu u Velikom Trnovcu osvaja jedan poslanički mandat.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *