Pajaziti: Neophodna zajednička albanska lista, ali je neprihvatljivo da je vodi Kamberi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. novembar 2023. – Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 17. decembra, a veliko je pitanje hoće li Albanci imati jedinstvenu izbornu listu ili će rizikovati da ostanu bez mesta u Skupštini Srbije. Arber Pajaziti,  šef  bujanovačkog odbora i potpredsednik Alternative za promene, jedne od najvećih stranaka koje okupljaju Albance, naglasio je u izjavi našem portalu da je preko potrebna zajednička lista kako bi se osiguralo mesto za jednog ili više zastupnika albanskog stanovništva sa juga Srbije u parlamentu. Za Alternativu je, međutim, neprihvatljivo da Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD), ponovo bude nosilac albanske liste.

Pajaziti kaže da će Alternativa nastaviti da insistira na poštovanju principa dogovorenih 2020. godine kada su Albanci na izbore izašli sa jedinstvenom  listom, koju je predvodio upravo Kamberi.

-Na izborima prošle godine PDD nije htela da čuje za te principe, odnosno da nosioca liste daje stranka koja ima najviše odbornika u skupštinama  Bujanovca i Preševa, to je tada bila, a  i  sada je, Alternativa. Zato smo imali dve liste, pa smo sa tri poslanička mesta na izborima 2020. godine spali na samo jedno i to na jedvite jade osvojeno – kaže Pajaziti.

Naglasio je da albanski politički faktor ne sme da ponovi grešku sa prošlogodišnjih izbora.

Kako je rekao, Alternativa je spremna i da u potpunosti podrži čak i nezavisne, nestranačke ličnosti kao kandidate za poslanike, kako bi se prevazišao sukob i neslaganje sa PDD.

-Mi ne bismo imali ništa protiv da se na jedinstvenoj listi nađu nestranačke ličnosti koje bi se u Skupštini Srbije istinski borile za interese svih Albanaca, ili neka nosilac liste bude nestranačka ličnost, kao neki kompromis koji bi svima značio. Dakle, ne mora Šćiprim Arifi kao predsednik naše stranke da bude nosilac, ali ne mora ni Šaip Kamberi – predlaže Pajaziti.

Poznavaoci političkih prilika u Bujanovcu i Preševu kažu za Bujanovačke da je postizanje dogovora o jedinstvenoj listi Albanaca ipak u domenu naučne fantastike upravo zbog netrpeljivosti dve najveće stranke – PDD i Alternative.

Arhineprijatelji na albanskoj političkoj sceni na jugu Srbije već duže vreme se međusobno optužuju za korupciju, zloupotrebe i izdaju nacionalnih interesa i zaista ih je teško zamisliti zajedno, recimo u predizbornoj kampanji.

Mustafi: Dok nas vode dvojica Arifija netransparentnost nije iznenađenje

Mada, ništa drugačije nije bilo ni 2020. godine, ali je tada posle intervencije zvanične Tirane postignut dogovor o zajedničkoj izbornoj listi svih stranaka.

Lista „Ujedinjena dolina“ dobila je na izborima 26.437 glasova i komotno osvojila tri poslanička mesta.

Albanske stranke u dve izborne kolone

Dve godine kasnije, međutim, Albanci na parlamentarne izbore izlaze na dve liste zbog sukoba Alternative i PDD oko nosioca liste, o čemu su Bujanovačke više puta pisale, što je rezultiralo debaklom. Obe liste su dobile ukupno 13.300 glasova. Alternativa ostaje daleko ispod cenzusa, a lista koju je predvodio Kamberi tek posle četiri ponavljanja glasanja na jednom izbornom mestu u Velikom Trnovcu osvaja jedan poslanički mandat.

Trnovac ide i peti put na izbore

O stavu Partije za demokratsko delovanje po pitanju jedinstvenog nastupa Albanaca na predstojećim izborima Bujanovačke će pisati u narednim danima.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *