Od 2020. godine posao u Opštini Bujanovac dobilo 70 Albanaca i 3 Srba

Piše: N. Stevanović

Etnička struktura zapošljavanja u Opštinskoj upravi od 2020-2023

Bujanovac, 7. novembar 2023. Od dolaska „svealbanske“ koalicije na vlast u Bujanovcu i ustoličenja Nagipa Arifija na mesto predsednika opštine 27. jula 2020. godine, 70 ugovora za posao na određeno i neodređeno vreme u Opštinskoj upravi podeljeno je Albancima,  a Srbima svega tri i Romima dva, saznale su Bujanovačke na osnovu zahteva o pristupu informacijama od javnog značaja. Iste podatke zatražili smo i od javnih preduzeća i ustanova, ali oni do sada nisu stigli.

Po zvaničnim podacima iz Opštine, tokom nešto više od tri godine vlasti albanskih stranaka u Bujanovcu, za posao na određeno i neodređeno vreme u Opštinskoj upravi podeljeno je ukupno 75 ugovora, od kojih 93,3 odsto Albancima.

Ogromna disproporcija u etničkoj strukturi je toliko očigledna, imajući u vidu zvanične podatke sa prošlogodišnjeg popisa po kojima stanovništvo opštine čine 62 odsto Albanaca i 25,5 odsto Srba.

Od petoro Srba i  Roma zaposlenih u ovom periodu niko nije dobio posao za stalno, već su u radni odnos primani isključivo na određeno vreme. Ove godine je tako primljen jedan Srbin, kao i prošle i 2020. godine. Za Rome je bilo mesta ove i prošle godine.

Na drugoj strani, Albanci su zapošljavani i za stalno. Od 70 ugovora, na neodređeno vreme dobilo je 10 radnika.

Dopis iz opštine

Najviše se zapošljavalo prošle godine tokom koje su 22 Albanca dobila posao – 5 za stalno, 17 na određeno vreme.

Ova godina će, međutim, biti rekordna. Do 30. oktobra, datuma koje su Bujanovačke označile kao krajnji u svom zahtevu, zaposleno je već 17 ljudi, od kojih je 15 Albanaca. Do kraja godine brojka će narasti na ukupno 27, jer je Opština dobila saglasnost za zapošljavanje na neodređeno vreme još 10  radnika. Iz Arifijeve stranke su najavili da će još 10 Albanaca dobiti posao, posle sukoba sa koalicionim partnerima, o čemu su Bujanovačke pisale.

Međutim Bujanovačke su saznale da će prijem radnika vršiti po etničkom ključu – 6 Albanaca, troje Srba i jedan Rom.

Opština za stalno zapošljava 10 radnika

 

Vladajuću većinu u Bujanovcu čine Arifijeva Demokratska partija (DP), Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua. Vlast je od 2020. godine „svealbanska“, kako su je sami akteri nazvali, tako što su posle više od jedne decenije multietničke vlasti Srbi u potpunosti isključeni.

Za sve to vreme Arifi, Kamberi i Musliju nisu propuštali priliku da optuže državu za diskriminciju Albanaca, zbog, kako navode, izostanka integracije, odnosno zapošljavanja pripadnika ove zajednice u državnim institucijama, preduzećima i službama.

Podatak da je više od 90 odsto ugovora o zaposlenju u Opštinskoj upravi podeljeno Albancima za tri godine, međutim, takođe pokazuje diskriminaciju, ali nad Srbima i Romima u Bujanovcu.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *