Firma iz Žbevca gradiće stanove za raseljene Rome u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. novembar 2023. Posle niza peripetija, odlaganja i obustavljanja tendera, Opština je konačno izabrala firme koje će graditi stanove za Rome izbegle sa Kosova 1999. godine, koji više od dve decenije žive u nehumanim uslovima u kolektivnom centru u Bujanovcu. Posao vredan 62,7 miliona dinara dobila je grupa firmi koju čine Građevinsko autoprevoznička radnja „Vuki“ Marjana Manića iz Žbevca, Jugelektro Vranje i beogradski DHC Inženjering.

Ove firme su dobile posao jer su ponudile za oko 290.000 dinara nižu cenu od drugog ponuđača – dva preduzeća iz Kragujevca i kompanije Saba Belča iz Preševa. Ponuda firme Kupinince iz Vranja je odbijena jer je komisija za javne nabavke utvrdila da ne ispunjava sve propisane kriterijume, navodi se u odluci komisije od 3. novembra.

Ovo je drugi postupak izbora izvođača radova nakon što je prvi obustavljen u aprilu, jer je jedina pristigla ponuda daleko premašivala procenjenu vrednost radova od 48,7 miliona dinara, koliko su prvobitno obezbedili donatori.

Obustavljen tender za izgradnju stanova za Rome, nema dovoljno novca

Povećanje donacije od 30 odsto omogućilo je konačan izbor firmi koje će graditi stanove.

Izgradnja stanova se finansira kroz projekat Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, a sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Bujanovačke su ranije pisale da je planirana izgradnja 12 stanova u Bujanovcu, ali i kupovina 10 kuća u okolnim selima za 19 porodica iz kolektivnog centra i još tri socijalno najugroženije porodice iz Bujanovca.

Salvatore: 80 Roma i 1 Srbin napuštaju pakao, neki Albanci protiv toga

Firme čije ponude nisu prihvaćene imaju rok od 10 dana da podnesu zahtev za zaštitu prava. Od toga zavisi da li će i kada biti potpisan ugovor između Opštine Bujanovac kao naručioca i sada izabranih izvođača radova, odnosno kada će konačno početi izgradnja stanova.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *