Brisel od Srbije traži bolju integraciju Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. novembar 2023. U godišnjem Izveštaju o napretku Srbije ka Evropskoj uniji pominju se i Albanci na jugu Srbije. Ukazuje se da je akcioni plan za pospešivanje intergracije Albanaca u državne institucije, sačinjen na osnovu Plana od 7 tačaka, spreman, ali još uvek nije usvojen.

“Uprkos zakonskoj obavezi da se uzme u obzir etnička struktura stanovništva, nacionalne manjine ostaju nedovoljno zastupljene u javnoj administraciji”, navodi se u izveštaju.

Podsetimo, posle serije sastanaka predstavnika Vlade Srbije i političkih lidera Albanaca u Bujanovcu i Preševu prošle godine, dogovoren je plan o zapošljavanju pripadnika ove manjine.

Ministarka Čomić: Počinje zapošljavanje Albanaca u državnim firmama i institucijama

Evropska komisija se u Izveštaju bavi i “pasivizacijom prebivališta” Albanaca ističući potrebu da vlasti bolje objasne javnosti kako se obavljaju provere i da li je jug Srbije, gde žive Albanci, posebno targetiran po ovom pitanju.

Pozitivno je ocenjen napredak u obezbeđivanju udžbenika na jezicima manjina, uz konstataciju da je dalji rad u ovoj oblasti neophodan.

Stigli udžbenici za albanske osnovce

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *