Ministar Vesić u Bujanovcu obećao rešavanje deponije, kanalizaciju, brzu prugu (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 15. novembar 2023. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić posetio je u sredu Bujanovac, a sa građanima je razgovarao ispred gradske crkve. Vesić je obećao konačno rešenje problema gradske deponije, izgradnju kanalizacione mreže u dužini od 50 kilometara u Bujanovcu, kao i izgradnju brze pruge od Niša do Skoplja koja će, kako je kazao,  poboljšati život  Bujanovčana.

Svog partijskog kolegu organizovano su dočekali lokalni naprednjaci.

-Došao sam da vam kažem dve stvari. Prva stvar se tiče deponije, jer znam da vam je to najveći problem ovde. Mi smo kao Vlada potrpisali ugovor sa Vranjem oko izgradnje regionalne deponije Meteris i to krećemo da radimo. Vrednost je 22 miliona evra i izgradnjom te regionalne deponije sav otpad iz vaše opštine će ići tamo i time ćemo definitivno rešiti problem koji imate – kazao je Vesić.

Konačno rešenje za deponiju tek krajem 2026. godine

Druga stvar koju je ministar istakao tiče se, kako kaže, čiste Srbije i kanalizacije.

 -Konačno su izdati lokacijski uslovi od strane Opštine Bujanovac i možemo sada da krenemo sa izgradnjom 50 kilometara kanalizacije u Bujanovcu i postrojenja, odnosno fabrike za preradu otpadnih voda. To znači da više neće otpadne vodi biti izbacivane u Južnu Moravu, već će se prerađivati – objasnio je Vesić.

Za Bujanovac je takođe, po njegovim rečima,  značajno to što će u petak biti potpisan zajednički memorandum sa Vladom Makedonije o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja, što će biti još jedna dodatna brza veza za ovaj kraj.

Pitanja koja su okupljeni građani postavljali ministru uglavnom su se ticala gradske deponije.

Kristina Mitić iz Bujanovca, čija se kuća nalazi tik pored deponije, iznela je konkretne probleme sa kojima se njene komšije i ona suočavaju zbog stalnih požara na deponiji i pitala šta da rade dok se ne izgradi deponija u Vranju, kako da decu vode u vrtić, s obzirom na to da se često razboljevaju i šta je s činjenicom da se narod truje.

-Razgovaraću sa ministarskom Vujović, ovaj problem se rešava sistemski. U međuvremenu će oni preduzeti mere koje mogu da preduzmu  kako bi se problem smanjio, ali ne može da nestane dok se ne izgradi nova deponija. Novac je obezbeđen, biće raspisan tender, kada se nađe izvođač počinje se sa igradnjom nove deponije. Sve ima svoj tok i ne može brže od toga – rekao je ministar.

Međutim, građani su i dalje zahtevli da se taj problem reši, ističući da lokalna samouprava ne želi da radi na tome.

-Pozvaću lokalnu samoupravu da vidim u čemu je problem, zašto oni to ne rešavaju, zašto ne gase požar. Ako oni to ne rade, postoje inspekcije koje su iznad njih i koje će to proveriti. Možda opština ne može, možda im treba pomoć, videćemo šta možemo  uraditi – kazao je Vesić.

Predsednik bujanovačkog Udruženja građana „SrBska organizacija Sabornost“ Oliver Milenković zatražio je pomoć u koordinaciji opštine i sektora za vanredne situacije.

-Šta ćemo mi dok se ne završi deponija, molim vas pomozite da se brzo reaguje na terenu. Bujanovac ima mnogo probelma, gomilali su se godinama. U vodovodnoj mreži su još uvek cevi od azbesta, opasne po zdravlje ljudi, da li može da se to zameni, putevi se rade samo u albanskim selima, a u srpskim ne – kazao je Milenković.

-To sa cevima je u direktoj nadležnosti lokalne samouprave, ali mi na nivou države spremamo posle izbora program kojim ćemo pomagati manjim opštinama u izgradnji vodovoda – kazao je ministar.

Predsednik Mesne zajednice Lopardince Goran Kostić obratio se Vesiću sa molbom da selo dobije kanalizaciju i dobio obećanje za narednu godinu.

Pored problema vezanih za deponiju i kanalizaciju, okupljeni građani imali su dosta pitanja vezanih za izgradnju lokalnih puteva.

Dragi Stojilković iz Novog Sela tražio je asfaltiranje puta od Bogdanovca do Novog Sela, na šta mu je Vesić odgovorio da je put u dužini od 5,5 kilometara već urađen, tako da će naredne godine biti razgovora o tome šta će još da se radi u tom selu. Pored toga, Vesić je izrazio želju da se u Novom Selu izgradi jedna crkva.

-Bolje vam je da vas vežemo do Bogdanovca, ali ove godine smo završili, za ovu godinu više nema. To će sve da se prikupi i sledeće godine ćemo da napravimo plan šta ćemo od puteva da radimo. Firma koja radi puteve treba da uradi projekat i pričamo o tome za sledeću godinu – rekao je Vesić.

Stamenković Goran iz Žbevca takođe je tražio asfaltiranje i pravljenje kružnog toka u tom selu.

-Ove godine smo uložili 173 miliona u Bujanovac samo u puteve i izgradili skoro 14 kilometara puta, dogovorićemo se za sledeću godinu. Nama je važan Bujanovac i trudićemo se da rešavamo probleme – kazao je Vesić.

Poslednji se ministru obratio Srđan Tomić iz Božinjevca, poznatiji kao Labadaba, koji je ministru izneo problem sa nedostatkom igrališta za decu u tom selu, iako je selo, po njegovim rečima, dobilo zemljište od Železnice Srbije.

-Ako vi imate zemljište, ja vam obećavam da ću u roku od dve nedelje naći firmu koja će vam napraviti igralište za decu – kazao je Vesić i rukovao se sa Labadabom uz dogovor „da okrenu jedno jagnje kad igralište bude gotovo“.

Vesić je obećao i pešački prelaz, usporivače i trepteći semafor kod osnovne škole u Rakovcu. Pored obećanja, okupljenim građanima deljene su i Vesićeve knjige, a nekoliko primeraka je autor i potpisao.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *