Ovako zapošljava svealbanska koalicija: 18 Albanaca, troje Srba, Romi nula

Piše: N. Stevanović

Arifi – Kamberi – Musliju

Bujanovac, 14. novembar 2023. Za nešto više od tri godine „svealbanske“ vlasti u Bujanovcu u pet javnih ustanova pod ingerencijom Opštine Bujanovac posao je dobio 21 građanin, među kojima je samo troje Srba, a 18 zapošljavanih u tom periodu su Albanci. I od to troje zaposlenih iz srpske zajednice, dvoje je bilo angažovano na po svega mesec dana. Za sve to vreme niko od Roma nije dobio posao. Ustanove su uglavnom zapošljavale na određeno vreme, a samo je jedan radnik i to Albanac primljen za stalno.

Do podataka iz Apoteke, Kulturno-sportskog centra „Mladost“, Turističke organizacije, Biblioteke i Doma kulture „Vuk Karadžić“ o etničkoj strukturi zapošljavanih  od 27. jula 2020. godine, kada je Nagip Arifi preuzeo funkciju predsednika opštine uz podršku albanske većine u lokalnoj skupštini, do 30. oktobra ove godine, Bujanovačke su došle po zahtevu na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Ranije smo objavili koliko je Srba i Roma dobilo posao u Opštinskoj upravi, a koliko u JP „Komunalac“. Podaci nedvosmisleno pokazuju da vlast Nagipa Arifija i koalicionih partnera Šaipa Kamberija i Šćiprima Muslijua najblaže rečeno zapostavlja srpsku i romsku zajednicu, koje čine oko 35 odsto stanovništva opštine.

U Komunalcu je posao od 2020. godine dobilo NULA Roma

Njihovi direktori, koji su javne ustanove preuzeli početkom novembra 2020. godine, dosledno sprovode ovu politiku.

Najbolji primer je Dom kulture, koji je po koalicionom sporazumu iz 2020. godine ostao feud Pokreta za demokratski progres (PDP). U ovoj ustanovi je od uspostavljanja svealbanske vlasti pre tri godine na određeno vreme angažovano sedmoro radnika – svih sedmoro su Albanci.

U Biblioteci „14. novembar“, koju vodi kadar Kamberijeve Partije za demokratsko delovanje (PDD),  od 27. jula 2020. godine angažovano je petoro radnika, među kojima su dve Srpkinje, ali je njihovo angažovanje početkom ove godine trajalo svega mesec dana. Troje radnika iz albanske zajednice i dalje radi u biblioteci po ugovorima na određeno vreme.

KSC „Mladost“, takođe pod vođstvom direktora iz PDD, jedina je ustanova koja je za prethodne tri godine zaposlila nekog na neodređeno vreme. Posao za stalno je dobio pripadnik albanske zajednice, a još jedan Albanac je angažovan na određeno vreme. I ovde nije bilo mesta ni za jednog Srbina ili Roma.

Naznaka multietničnosti u zapošljavanju ima u Apoteci, pod Demokratskom partijom Nagipa Arifija. Jedan Srbin je dobio ugovor na određeno vreme, uz pet Albanaca.

Turistička organizacija Bujanovac je angažovala samo jednu radnicu iz albanske zajednice i to na svega par meseci.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *