Ministarka ne odustaje od zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima

Bujanovac, 6. decembar 2023. Očekuje se da zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, kao što su kafići, restorani, kafane i svi ostali objekti zatvorenog tipa, uskoro zaživi u praksi, odnosno od sledeće godine. Ministarka Danica Grujičić naglašava da će zabrana važiti i za elektronske cigarete i da na ministarstvu ostaje da definiše pravilnik za „otvoren prostor“.

„Ako je lokal sa svih strana zatvoren plastikom, to nije otvoren prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoren prostor, ali to može i nekim pravilnikom“, rekla je Grujičić, prenosi N1.

Ministarka: Zabrana pušenja od sledeće godine

Ona dodaje da je duvanski dim štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.

„Imate veliki broj mladih ljudi koji jednostavno ne mogu ni da borave u klubovima, niti se osećaju dobro posle boravka u klubovima, u kafanama, u restoranima zato što zaista ne možete da dišete tamo od količine dima koja postoji“, kaže ministarka Grujičić.

Statistika pokazuje, dodaje ministarka, da su 95% obolelih od karcinoma pluća pušači, a da ne govorimo o hroničnim plućnim bolestima iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. S druge strane, postoji uticaj, kako kaže, na krvne sudove pre svega donjih ekstremiteta, odnosno nogu, kao i uticaj na koronarne krvne sudove srca.

„Sada svi govore o tome: ‘Evo moj deda je pušio’, ali on je motao onaj prirodni duvan. I moj pradeda je pušio pa ne znam koliko dugo je živeo. Šta hoću da kažem, to što imate pojedinačne primere kako je neko dugo pušio pa živeo dugo i tako dalje, naravno da u svemu tome određenu ulogu igra i genetika, ali generalno gledano to nam ne treba“, rekla je.

Sve isto važiće i za elektronske cigarete.

„Ja znam da nikoga ne možemo naterati da prestane da puši, ista ova pravila važe i za elektronske cigarete. Ništa one nisu manje opasne, prema tome u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh, a napolju onako kako hoćete“, rekla je ministarka Grujičić.

Pušenje će prema sadašnjoj verziji Nacrta zakona biti zabranjeno u restoranima, kafanama, kafićima, svim objektima zatvorenog tipa, na autobuskim stajalištima i stadionima.

Bujanovački ugostitelji kažu da bi ih zabrana pušenja uništila, gosti podeljeni

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *