Kamberi: Jedno ili dva poslanička mesta su naš cilj, biću predstavnik svih građana

Bujanovac, 7. decembar 2023. Šaip Kamberi, nosilac izborne liste albanskih stranka iz Bujanovca i Preševa – „Politička borba Albanaca se nastavlja“, kaže da je cilj koalicije da osvoji jedno ili dva poslanička mesta u Skupštini Srbije, kako bi se „podigao glas“ i ukazalo na diskriminaciju Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Kamberi je rekao da će u parlamentu zastupati interese svih građana juga Srbije, jer će najverovatnije biti jedini poslanik iz Bujanovca.

-Ako je ustavno načelo da javne službe, državne institucije, pa i policija, moraju da reflektuju strukturu stanovništva u jednoj opštini, posebno kada se radi o multietničkim opštinama, a situacija na terenu je sasvim drugačija, onda se krši jedno fundamentalno pravo manjine o participaciji u procesu donošenja odluka u bitnim institucijama, koje odlučuju o njihovim pravima – rekao je Kamberi gostujući na RTS.

Po Kamberijevim rečima, diskriminacija se vrši i kod prava na zapošljavanje, jer se 15 godina ne priznaju diplome sa Kosova, iako postoje tri sporazuma o tom pitanju, zbog čega mladi stručni ljudi odlaze sa ovog područja.

Bujanovac, Preševo i Medveđa su, kako je rekao, opštine sa najnižim primanjima, sa najvećom stopom nezaposlenosti i bez konkretnih investicija za otvaranje novih radnih mesta.

-Taj problem ekonomske prirode je ogroman problem za sve mlade ljude koji beže odatle – dodao je Kamberi.

Na pitanje da li je moglo da dođe do koalicije sa listom „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, koja će takođe nastupiti na parlamentarnim izborima, kazao je da je bilo pokušaja, ali da nisu uspeli da se dogovore.

-Postoje političke razlike, jer tamo je veliki broj stranaka na malom prostoru. Odlučujući je ponekad taj faktor lokalne vlasti, obzirom da će lokalni izbori biti uskoro, na proleće – rekao je Kamberi.

Kamberi je rekao da podržava proces dijaloga u Briselu i da je u interesu obe strane i celog regiona da se sporazum što pre postigne kako bi „i Srbija i Kosovo ušli u EU“.

Javnost u Srbiji je „bombardovana“ lažnim izjavama da je kosovski premijer Aljbin Kurti „monstrum i terorista“, kako kaže, naglašavajući da sa tim čovekom treba da bude postignut sporazum o budućnosti srpske zajednice koja živi na Kosovu i budućnosti odnosa dva naroda.

Na opasku voditeljke da je Kosovo i Metohija po Ustavu sastavni deo Srbije, Kamberi je upitao „Da li je?“.

-Da li je ako predsednik Srbije ne može na Kosovo bez odobrenja vlasti na Kosovu? Ako premijer ne može na Kosovo da kroči bez vlasti na Kosovu? Koga mi lažemo? – kazao je Kamberi.

Rekao je i da se diskriminacija Albanaca ogleda i u zabrani da koriste svoje nacionalne simbole.

Kamberi je bio poslanik u prethodnom sazivu skupštine i u još  dva mandata (2014-2016, 2020-2022).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *