Vredne ruke: Made In Bujanovac (Video & Foto)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 13. decembar 2023.-  Izložbom ručnih radova, ali i sireva, kolača, meda, vina, rakije, poljoprivrednih proizvoda… u utorak uveče u Bujanovcu završena je tradicionalna manifestacija „Vredne ruke“.

U maloj sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ druge večeri posetioci su imali priliku da pogledaju, probaju i kupe proizvode bujanovačkih domaćica i poljoprivrednika.

Sirevi Bojana Dimića iz Levosoja, kolači radionice „Slatko iskušenje“ iz Bujanovca, rakija i med gazdinstva Milanović iz Lopardinca, vino iz podruma pića „Stari dani“ iz Rakovca i poljoprivredni proizvodi Miroslava Stojkovića iz Bujanovca bili su deo izložbe.

-Doneli smo večeras samo proizvode od kravljeg mleka, a inače pravimo i od kozjeg. Pravimo beli i žuti sir, kačkavalj, kiselo mleko, papriku u pavlaci, sir sa paprikom i sir sa bosiljkom. Najviše se traži običan beli sir i njegova cena je 700 dinara, a najskuplji naši proizvodi su žuti sir i sir sa bosiljkom i njihova cena je 10 evra po kilogramu – kaže za naš portal Bojana Dimić iz Levosoja.

Veliku pažnju privukli su proizvodi radionice „Slatko iskušenje“ čije su vlasnice Lidija i Sanja, koje su posetiocima predstavile dvadesetak vrsta sitnih kolača.

-Izložile smo ovog puta posne kolače, s obzirom na to da je post i sezona slava, a u ponudi imamo i razne druge kolače i torte – kažu vlasnice radionice koje sa puno ljubavi prave slatkiše već petnaestak godina.

Verica Arsić iz Lopardinca predstavila je delove narodne nošnje koje izrađuje, a deo šarenolike postavke bili su i ručni radovi dece i vaspitača iz vrtića „Naša radost“.

Veliku pažnju posetioca privukli su unikatni radovi Petra Mladenovića iz Rakovca.

-Stolar sam već 15 godina, a izradom dekorativnih unikatnih poklona od drveta i medijapana, kao i repromaterijala za stolare, bavim se već šest godina. Ikone, duborezi, dekoracija za slavu i novogodišnje praznike deo su naše večerašnje ponude – kaže Mladenović za naš portal i dodaje da se u njegovoj radionici mogu naći i poloni za 8. mart, Božić, Usksr i ostale praznike.

Ovogodišnja manifestacija „Vredne ruke“, po rečima saradnika za kulturne aktivnosti u Domu kulture Vladimira Stojkovića, u fokus je stavila domaće proizvode.

-Želeli smo da predstavimo naše proizvođače, da građani vide čime se sve ljudi u Bujanovcu i okolini bave i da im pružimo priliku da kupe neki od proizvoda, da pokažemo šta sve vredne ruke rade – kaže Stojković.

Nakon razgledanja izložbe, upriličen je koktel za posetioce i degustacija proizvoda, za čije su aranžiranje i serviranje bili zaduženi učenici bujanovačke SŠ „Sveti Sava“, sa smera kuvar – konobar.

Atmosferu su dodatno ulepšali folkloraši KUD Soko iz Bujanovca.





One thought on “Vredne ruke: Made In Bujanovac (Video & Foto)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *