Veterani OVPMB pozivaju Albance na bojkot izbora

Bujanovac, 14. decembar 2023. Organizacija veterana takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMP) pozvala je Albance na jugu Srbije da bojkotuju parlamentarne izbore 17. decembra.

Kako navode, parlamentarni izbori nikada nisu doneli rešenje po pitanju političkih i nacionalnih prava Albanaca na ovim prostorima, pa se postavlja pitanje sa kojim moralnim, političkim i nacionalnim pravom lokalni albanski lideri pozivaju na učešće na ovim izborim.

“Ove izbore je Beograd uvek koristio kao šminku pred međunarodnim faktorom i demokratskim svetom da sakrije  autoritarnu vlast nasleđenu iz vremena Miloševića”, navodi se u objavi.

Na izborima će učestvovati koalicija koju predvodi Šaip Kamberi i lista Alternative za promene Šćiprima Arifija iz Preševa.

Iz organizacije su poručili da su izbori uvek bili zloupotrebljeni od strane pojedinaca i partija i da se osim vatrenih patetičnih patriotskih govora o važnim pitanjima, status Albanaca nije pomerio na bolje ni za milimetar.

“Vlast u Beogradu pohvalila je albanske političare zbog njihove spremnosti i političke hrabrosti da učestvuju u radu Skupštine Srbije, a kao nagradu za to albanska manjina je diskriminisana jezikom mržnje, zabranom upotrebe nacionalnih simbola, pasivizacijom adresa stanovanja, militarizacijom regiona”, poručuju oni.

Kritike su upućene i na račun kosovske vlade i premijera Kurtija.

Kako navode, političke lidere sa ovog prostora Kurti uz finansijsku podršku disciplinuje da se integrišu, umesto da podrži političke platforme čiji je cilj pripajanje Kosovu.

Kurti: Albanci, glasajte za Kamberija

“Srbija se ne menja, ali se menjaju naši političari zarad niskih interesa, a na uštrb nacionalnog interesa Albanaca sa istočnog Kosova, zato pozivamo na bojkot parlamentarnih izbora 17. decembra”, zaključuje se u saopštenju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *