Predsednik Saveta Albanaca: Srbi provocirali Albance tokom proslave Badnje večeri u Bujanovcu (video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. januar 2024. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu kaže da su pojedini Srbi iskoristili proslavu Badnje večeri u Bujanovcu da šire mržnju i provociraju Albance, nazvavši to sramotom. Na pitanje našeg portala šta je tačno predstavljalo provokaciju za bujanovačke Albance Lutfiu nije odgovorio.

On je na Fejbuku objavio fotografiju navodno sa proslave 6. januara na kojoj je srpska zastava sa mapom Kosova i Metohije sa utisnutom porukom „Nema predaje“, što navodi na zaključak da je upravo na to mislio govoreći o „provokaciji i sramoti“.

Fotografija koju je objavio Lutfiu

Lutfiu je povukao paralelu između prosle Badnje večeri i Dana albanske  zastave, nacionalnog praznika Albanaca.

-28. novembra, povodom Dana zastave, pojedini mladi Albanci priredili su spektakl u centru grada, ne provocirajući nikoga. Zbog tog spektakla ih je policija kaznila. Na istom trgu, povodom verskog praznika, koji su Srbi slavili za vikend, neki Srbi su nosili provokativne natpise. Dopisom ću od policijske stanice zatražiti informaciju da li su protiv ovih lica preduzete mere. Kakva neobjašnjiva albanofobija, da se i verski praznici koriste za izražavanje mržnje, sramota! – naveo je Lutfiu u objavi.

Fotografija koju je objavio Lutfiu

„Spektakl“ od 28. novembra, o kojem Lutfiu govori, priređen je tako što je nekoliko motocikala sa zastavama Albanije ušlo u pešačku zonu na gradskom trgu. Vozači su potom kratko vreme turirali svoje motore i parkirali ih ispred Doma kulture „Vuk Karadžić“. Kako je to izgledalo možete videti na video snimku ispod.

Inače, zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv čelnika opština, predsednika NSA, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj iz člana 41, stav 1, tačka 3 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Po zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.

Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.

Kako je izgledala proslava Badnje večeri u Bujanovcu možete videti na jednom od snimaka Bujanovačkih ispod ili na našoj Fejsbuk stranici.

Aktuelni šef NSA široj javnosti je postao poznat nakon što je pokrenuo inicijativu da se iz naziva škole u Biljači kod Bujanovca izbaci srpska pesnikinja Desanka Maksimović, jer je, kako je ranije izjavljivao, to „velika uvreda za Albance“.

Srbima koji cene suživot, kako je naveo u današnjoj objavi, čestitao je pravoslavni Božić.




2 thoughts on “Predsednik Saveta Albanaca: Srbi provocirali Albance tokom proslave Badnje večeri u Bujanovcu (video)

  1. Нора

    Поштовани,
    Занима ширу јавност: Ко прави и финансира изградњу стамбених зграда по Бујановцу? Од којих пара? Ко је и на који начин зарадио тај новац? Запошљени свет једва да може да преживи од своје плате и гледа у толике зграде а пита се одакле новац за изградњу?
    Пред лицем јавности изаћи с именима и презименима, имовинском картом власника зграда и пореклом новца. Надлежни да истраже јер примају плате из буџета који финансира народ.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *