Uprkos Zaključku Vlade, Dom zdravlja Preševo ne zapošljava za stalno radnike angažovane u koroni

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. januar 2024. – Lekari i zdravstveno-tehnički radnici koji su tokom Kovid pandemije radili u preševskom Domu zdravlja, ni posle više od dva meseca nisu zaposleni za stalno u ovoj zdravstvenoj ustanovi, uprkos Zaključku Vlade Srbije od novembra meseca kojim je država praktično dala saglasnost za zapošljavanje. Ovim povodom reagovao je narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi koji tvrdi da je u pitanju diskrimacija Albanaca. Bujanovačke su pokušale da od direktora Doma zdravlja dr Bobana Spasića dobiju odgovor zašto ugovori na neodređeno vreme nisu podeljeni, ali je on rekao da ne može preko telefona da govori o tome i pozvao nas da sutra dođemo u Preševo da razgovaramo s njim – “ako smo novinari”.

Ne znam tačno zbog čega, ali „miriše“ na politiku, kažu naši izvori u preševskom DZ.

Kako smo nezvanično saznali u Domu zdravlja, bez stalnog zaposlenja, koje im po odluci Vlade Srbije pripada, još uvek je tridesetak radnika.

Dom zdravlja u Preševu i dalje je jedini koji ne sprovodi Zaključak Vlade kojim se nalaže da svi angažovani tokom pandemije dobiju stalno zaposlenje u zdravstvenim ustanovama u kojima su radili – kaže Kamberi

Dodao je da još uvek nije dobio odgovor na pismo koje je ovim povodom još 27. novembra poslao međunarodnim predstavnicima i premijerki Ani Brnabić, od koje je zatražio, kako kaže, da naloži rukovodstvu ustanove da postupi su skladu sa zaključkom.

-Na osnovu toga, u utorak, 16. januara, obratio sam se predsedniku države sa molbom da iskoristi svoja ovlašćenja i spreči ovu neviđenu diskriminaciju koja se vrši prema albanskoj omladini u opštini Preševo. Eventualni nastavak  ćutanja značilo bi saučesništvo u ovoj diskriminaciji – navodi Kamberi.

Dom zdravlja za stalno zapošljava radnike angažovane za vreme korone, direktorka odbija da kaže ima li među njima i onih po partijskoj liniji

Po njegovim rečima,  predsednika Vučića je obavestio i o slučaju diplomca Policijske akademije u Beogradu Ahmeta Bećirija za koga nema posla u policijskoj stanici u Preševu.

-Vreme je da se spreči neravnopravan tretman Albanaca u dolini. Ćutanje institucija znači saučesništvo. A kada čelnici države ćute, podrazumeva se da su oni sami kreatori ovog plana – navodi Kamberi.

Po istom zaključku Vlade, u Domu zdravlja u Bujanovcu krajem novembra zaposleno je na neodređeno vreme oko 40 radnika.  Neki od njih, međutim, nisu radili tokom Kovid pandemije, o čemu su Bujanovačke pisale.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *