Dom zdravlja Bujanovac: Vakcinacija dece MMR vakcinom na zadovoljavajućem nivou

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 8. februar 2024. Obuhvat MMR vakcinom u opštini Bujanovac je zadovoljavajući i broj vakcinisane dece je veći od 90 odsto, kaže za Bujanovačke direktorka Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović. Ono na čemu bujanovački Dom zdravlja u poslednje vreme intenzivno radi je podizanje svesti o vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV).

-Pre dvadesetak dana nam je bila kontrola iz Batuta, koja se pored vakcine MMR-a bavila i svim ostalim vakcinama iz obaveznog kalendara imunizacije. Zaključajk je da je prošlogodišnji obuhvat vakcinacije bio zadovoljavajući, preko 90 procenata – objašnjava dr Pavlović.

Nakon što je u Srbiji pre dva dana  potvrđen prvi slučaj malih boginja posle deset meseci, iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut naređeno je domovima zdravlja da hitno evidentiraju nevakcinisanu decu.

Ministarstvo i Zavod traže od domova zdravlja da hitno evidentiraju nevakcinisanu decu

Situacije da roditelji bojkotuju vakcinaciju ili da je svesno odbijaju, kako kaže, gotovo i da ne postoje. Niži obuhvat, dodaje,  javlja se zbog migracija, odnosno u slučajevima kada porodice odlaze u inostranstvo, pa se ne jave na vreme za imunizaciju, tako da nije reč o nekom antivakserskom lobiju.

Ono na čemu bujanovački Dom zdravlja u poslednje vreme intenzivno radi je podizanje svesti o vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV).

U Bujanovcu slab odziv za vakcinaciju protiv HPV virusa koji izaziva rak grlića materice

-Dobili smo preporuku da promovišemo HPV imunizaciju, jer i dalje postoji problem sa slabim odzivom kada je ova vakcina u pitanju. Iz tog razloga smo počeli da posećujemo osnovne škole na teritoriji naše opštine i za početak je to bila škola u selu Klenike, gde smo sa roditeljima dece pričali o tome – kaže dr Pavlović.

Sledeće nedelje će, kako kaže, ekipa Doma zdravlja posetiti osnovnu školu u Levosoju, a plan im je da u narednom periodu obiđu i ostale osnovne škole.

-I Ministarstvo prosvete se takođe uključilo u ovu priču, dako da će i zdravstvo i prosveta zajedno raditi na podizanju svesti kod roditelja – dodaje dr Pavlović.

Iako je HPV imunizacija preporučena, nije obavezna, trebalo bi da se radi na podizanju svesti kod roditelja o njenom značaju.

-Pored svih benefita koje ova vakcina pruža i koja je besplatna za devojčice i dečake od 9 do 19 godina, interesovanje za vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa vrlo je slabo, do sada je u našem Domu zdravlja dato svega tridesetak doza – kaže dr Pavlović.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *