Sve o finansiranju sporta u Bujanovcu: Favorizovanje, izostanak transparentnosti i milostinja bez kontrole

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. februar 2024. – Sport u Bujanovcu u nemilosti je Opštine, praktično glavnog finansijera, godinama unazad, pojedini klubovi uživaju otvorene privilegije lokalnih vlasti bez ikakve kontrole i kriterijuma. Bujanovac spada u grupu opština u Srbiji koje najmanje izdvajaju za dotacije sportskim klubovima, a podelu milostinje, kako sportski radnici nazivaju pomoć iz budžeta, svake godine prate brojne kontroverze – od favorizovanja pojedinih klubova, izostanka kriterijuma i tranparentnosti, obaranja konkursa i odluka nadležne komisije, kašnjenja isplata. Zbog svega ovoga većina klubova je pred gašenjem.

Od 8 miliona dinara za sportske klubove 2022. godine, ove godine se došlo do 6 miliona, a obe cifre su daleko od preporučenih 2 odsto od ukupnog budžeta. Opštinski budžet za 2024. godinu iznosi rekordne 2 milijarde dinara.

U poslednjih nekoliko godina nijedan opštinski konkurs nije sproveden i novac razdeljen, a da nisu primećene brojne nepravilnosti koje su dovodile do pritužbi i nezadoljstva.

Pre tri godine predsednik komisije, koji je trebalo da odlučuje koliko novca iz opštinske kase treba da dobiju lokalni klubovi, bio je aktivni fudbaler Fudbalskog kluba Trnovac iz Velikog Trnovca, koji je takođe konkurisao za novac iz budžeta.

Posle pisanja Bujanovačkih o ovom primeru sukoba interesa, predsednik Komisije je podneo ostavku.

Sukob interesa u opštinskom konkursu za sport, predsednik komisije fudbaler FK Trnovac

Da se radi o klasičnom sukobu interesa on je potvrdio ostavkom, kao i opštinska vlast koja se nije protivila njegovom povlačenju.

Za bujanovačke sportske radnike, sa kojima je naš portal tada razgovarao, nije bilo dileme:

O raspodeli novca će odlučivati čovek čiji će klub konkurisati za taj novac – konstatovao je predsednik jednog lokalnog kluba.

Međutim, tu nije bio kraj. Nedugo potom, Opštinsko veće je usvojilo žalbu srpskih sportskih klubova i poništilo odluku Komisije za sport, čime je potvrđeno da je odluka Komisije kojom je FK Trnovac bilo dodeljeno više od 20 odsto ukupnih sredstava bila protivzakonita, što su, pored ostalog, ukazali klubovi koji su podneli zajedničku žalbu.

-Dodeljivanje FK „Trnovac“ 27 odsto od ukupnog iznosa jeste prekršaj. Što se tiče ostalih navoda u žalbi, smatram da ne stoje, odnosno da nismo oštetili srpske klubove – rekao je tada predsednik Komisije Fisnik Beljulji.

Da se odluka o raspodeli novca stavi van snage predložio je predsednik opštine Nagip Arifi, rekavši da je to neophodno učiniti kako bi se izbeglo kršenje zakona.

Arifi je odluku komisije kojom se od 6,5 miliona klubu iz Velikog Trnovca dodeljuje 1,9 miliona nazvao propustom.

Naredne godine budžet za sport je uvećan za 1,5 miliona, ali je način na koji je opštinska komisija sprovela konkurs ponovo izazvao nezadovoljstvo klubova.

Komisija je, naime, tek u novembru, kada su takmičenja uveliko trajala, a posle više od pet meseci od otvaranja konkursa i probijanja svih rokova, završila ocenjivanje prijava.

Po rečima Fisnika Beljuljija, predsednika komisije koja je vrednovala prijave klubova, predlog o načinu raspodele 8 miliona dinara tada je prosleđen  Opštinkom veću na konačno odlučivanje.

Do rekordnog kašnjenja, pisale su Bujanovačke, došlo je  jer je Ministarstvo finansija kontrolisalo kako se trošio novac za sport u 2021. godini.

Predstavnici klubova tada su ponovo zavapili da je celokupan bujanovački sport na izdisaju i da će se klubovi koji jedva opstaju definitivno ugasiti, ukoliko uskoro ne bude dotacija iz opštinskog budžeta.

-U našoj opštini se najmanje novca izdvaja za sport, možda i u celoj Srbiji, pa i na ta sredstva čekamo mesecima. Na primer, Opština Trgovište je ove godine za finansiranje klubova izdvojila 25 miliona, a Bujanovac 8, što dovoljno pokazuje na šta smo spali – rekao je predsednik jednog bujanovačkog kluba.

Novac je uplaćen krajem novembra – šest meseci od raspisivanja konkursa.

Neregularnosti, kašnjenja, sumnje na nameštanja, nisu izostala ni prošle 2023. godine.

Jedini konkurs koji Opština Bujanovac nije otvorila u prvoj polovini godine bio je za raspodelu novca sportskim kolektivima, a predstavnici pojedinih srpskih klubova sumnjali su da se konkurs odlaže zbog toga što Fudbalski klub Trnovac ne bi mogao da dobije novac.

Naime, ovaj klub je ranije bio izbačen iz takmičenja u Zoni Jug i po propozicijama dosadašnjih konkursa ne bi mogao da konkuriše za pare iz opštinskog budžeta, bar ne za prvi tim, koji donosi i najviše.

Međutim, šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi demantovao je navode da je razlog što još uvek nema konkursa aktuelna situacija u kojoj je FK Trnovac. Rekao je da je konkurs u pripremi i da će uskoro biti objavljen.

Tako je i bilo, konkurs je raspisan sredinom juna, ali je ponovo kasnila odluka komisije.

Umesto do 28. juna, odluka koliko novca će dobiti koji klub doneta je sredinom avgusta, a žalba klubova, koji su smatrali da su oštećeni, ni ovoga puta nije izostala.

Reagovali su tada iz Sportskog saveza Bujanovca i zatražili od opštinskih vlasti da ih konačno uključe u rešavanje pitanja vezana za sport, što je i zakonska obaveza.

-U našoj opštini od februara 2018. godine postoji teritorijalni Sportski savez opštine Bujanovac, što je takođe zakonska obaveza, a od marta iste godine savez je postao stalni član Sportskog savez Srbije kao krovne organizacije. Međutim, za Opštinu kao da ne postojimo iako se problemi gomilaju, a sport tone sve dublje – kaže generalni sekretar Saveza Dragan Milić.

Naglasio je Milić da prethodnih godina konkursi nisu sprovođeni u skladu sa zakonom i da je Savez zbog toga reagovao.

Bujanovački klubovi dobili pomoć od Sportskog saveza Srbije

Po njegovim rečima,  teritorijalni Savez treba da učestvuje u odlučivanju oko dodele novca iz opštinskog budžeta.

-Savez ne odlučuje, ali treba da učestvuje u procesu odlučivanja, a lokalna samouprava bi trebalo da nam prenese prava kontrole realizacije godišnjih programa, što bi na kraju obezbedilo da se novac pravilno raspodeli – rekao je on.

Od toga nije bilo ništa i Opština je nastavila da ignoriše sportske radnike.

Ovakav odnos prema sportu doveo je do sve izvesnijeg gašenja Rukometnog kluba BSK, nekadašnjeg superligaša i ponosa grada.

RK BSK je na ivici egzistencije i postavlja se pitanje da li će uopšte, iako igra Prvu ligu Srbije, nastaviti takmičenje jer klub nema sredstva da finansira putovanja, rekao je Goran Tašković, jedan od dvojice trenera u ovom klubu.

Za rukometaše nema para od Opštine, ali ni od Vlade Srbije.

-Od svih srpskih klubova u Bujanovcu jedino RK BSK nije dobio ni dinara od Vlade Republike Srbije i do danas nisu dobili odgovor zašto je to tako. Došli smo u situaciju da ne možemo da se takmičimo, iako smo ušli u veći rang takmičenja, u Prvu ligu Srbije, jer nemamo sredstva da pokrijemo ni putne troškove. Dobili smo samo 500.000 dinara od Opštine ove godine, što je negde deseti deo onoga što nam je potrebno, a ranije je taj izos bio 3,5 miliona dinara. Naši igrači i treneri ne dobijaju ni sendviče kada putujemo, a kamo li dvevnice – kaže Tašković.

Nekada je iz opštinskog budžeta izdvajano 9 miliona, a sada samo 6 miliona dinara i tu je evidentno, po mišljenju Taškovića, da opštinska struktura hoće da ugasi srpske klubove, jer su albanski klubovi dobili novac iz Prištine, pa je zbog i smanjen opštinski budzet za sport.

-Razumem opštinsku vlast, iako ih ne podržavam u tome, ali ne razumem našu Vladu koja je dala sredstva fudbalskom, košarkaškom i karate klubu, a samo nama ništa – rekao je Tašković.

Pomoć države, o kojoj govori Tašković, kao kontrateža pomoći kosovskih vlasti klubovima koje okupljaju Albance, stigla je nakon što su se pojedini predstavnici klubova obratili predsedniku Srbije. Novac su dobili Fudbalski klub BSK, košarkaški Plej 017 i Karate klub BSK nedugo posle sastanka sa šefom kabineta predsednika u martu prošle godine, na kojem su, kako su rekli, izneli probleme sa kojima se suočavaju.

–Posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bujanovcu, 11. marta, iskoristili smo da mu se obratimo za pomoć i da zatražimo prijem u Predsedništvo, kako bismo ukazali na probleme koji se tiču svih sportskih klubova u Bujanovcu – rekao je tada Nenad Stajić, predsednik Košarkaškog kluba Plej 017.

Na probleme svih je ukazano, ali novca nije bilo za sve, već samo za ova tri kluba.

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *