Završen sastanak Kamberija sa Vučićem: Evo šta je predsednik obećao jedinom poslaniku iz Bujanovca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. februar 2024. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi, predstavnik izborne liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“, poručio je posle današnjih konsultacija o novoj vladi sa  Aleksandrom Vučićem, da je predsedniku Srbije ispostavio legitimne zahteve Albanaca sa juga Srbije već obuhvaćene Planom od 7 tačaka. „Ponovili smo zajednički stav da nas ne interesuje bilo kakva pozicija na centralnom nivou, već da smatramo da je unapređenje prava Albanaca naš jedini interes i da treba krenuti od državnih institucija na lokalnom i regionalnom nivou“, rekao je Kamberi za Bujanovačke posle sastanka. Od predsednika je dobio obećanje, kako je rekao, da će se zauzeti za privatizaciju Bujanovačke Banje.

„Predsednik Vučić nam je rekao da je potrebno još ovakvih sastanaka za rešavanje pobrojanih problema. Obećao je da će problem u Domu zdravlja Preševo biti rešen, što je zapravo i regulisano uredbom vlade. Rekao je i da će da se zauzme za privatizaciju Bujanovačke Banje. O svemu ostalom ništa konkretno nije odgovorio osim opštih mesta da moramo da razgovaramo i zajedno rešavamo probleme“, rekao je Kamberi Bujanovačkim posle sastanka.

U razgovoru sa Vučićem je naglasio da odnos države prema Albancima mora da se promeni. 

„Slučaj diskriminisanih lekara iz Preševa zahteva hitno rešenje, kao i integraciju kvalifikovanih Albanaca u policiju. Sa predsednikom Vučićem razgovarali smo i o potrebi privatizacije Bujanovačke Banje, povećanju investicija na lokalnom nivou i zaustavljanju jezika mržnje prema Albancima“, kaže Kamberi.

Po njegovim rečima, Vučiću je rekao i da škole u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku i unapređenje njihove infrastrukture, takođe treba da budu u agendi nove vlade, a očekuje i konstruktivan pristup Ministarstva prosvete u postupku preimenovanja škole u ​​Biljači  – iz sadašnjeg naziva –  po srpskoj pesnikinji Desanka Maksimović, u Ismail Kadare (albanski književnik).

Diplome sa kosovskih univerziteta takođe zahtevaju hitnu rešenje. Od toga zavisi unapređenje položaja Albanaca sa juga Srbije i obezbeđivanje bolje perspektive za sve“, kaže Kamberi.

Pored toga, dodao je, državne institucije na lokalnom nivou moraju otvoriti vrata za integraciju Albanaca, jer „zatvaranje znači isključenje većinskog stanovništva u Preševskoj dolini“, kaže on.

Kamberi je na sastanak sa Vučićem otišao u pratnji Nevzada Lutfijua, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, i Rahima Salihija, ovlašćenim predstavnikom izborne liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“.

Za razliku od konsultacija posle izbora 2020. godine, predstavnici albanske liste nisu tražili konkretna mesta u izvršnoj vlasti.

Albanci od Vučića traže Koordinaciono telo, jedno ministarstvo, mesto pomoćnika i državnog sekretara

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *