Slatko pravoslavlje u Bujanovcu: Krst po glavi stanovnika

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. mart 2024. Pomama za velikim gvozdenim svetlećim krstovima po bujanovačkim selima ne jenjava, naprotiv, a oni koji se drznu da dovedu u pitanje svrhu podizanja krstova  proglašavaju se za sotone i sataniste. Ti „nekršteni“ ne ostaju dužni pa vaskolike branioce pravoslavlja u nas proglašavaju budaletinama. Svedočimo li, dakle, povratku veri ili kulminaciji kvazi verske zatucanosti?

Poslednja dva meseca pravoslavlje u opštini Bujanovac, veruju verujući, podiže se na viši nivo i to bukvalno, na pet do osam metara visine, u zavisnosti od veličine krstova. Uradci braće Tošiki već krase porte crkava u Žuželjici, Božinjevcu, Ljiljancu. Svoj krst su dobili Levosojčani i čekaju podizanje, a Davidovčani skupljaju novac i pitanje je dana kada će i u ovom selu kod Bujanovca zasijati simbol pravoslavlja. Neće odoleti ni ostala sela, verujemo.

Zapravo, samo je Žuželjica krst dobila kao dar i tako je sve počelo. U želji za uzdizanjem na viši nivo ostali su skupljali dobrovoljne priloge, a recimo Levosojčani su brojali do 6.000 evra, ali će krst dobiti za polovinu tog novca.

U Levosoju se kopa temelj za veliki krst, meštani sakupili 6.000 evra

Poslednja vest o krstovima na Fejsbuk stranici našeg portala izazvala je žestoku polemiku i podelu na dva tabora. U jednom su oni koji pitaju šta će nam toliki krstovi i zar nema dovoljno gladnih i bolesnih za koje treba da se skupljaju pare, ako se već skupljaju, iz suprotstavljenog tabora obeleženi kao „nekrsti i satanisti“. Te i takve „sotone“ branioce ideje o podizanju krstova proglašavaju „budaletinama poludelim“.

Diskusija je konstruktivna – postavljaju se dijagnoze, dele saveti o važnosti redovnog uzimanja terapije, preporučuju vrsni doktori da pogledaju taj izliv satanizma u mozak, objašnjava blagotvorno dejstvo lupanja bosljikom o glavu. Bogougodno, kako umemo, i po čemu smo nadaleko poznati.

„Fali nam samo još malo da povratimo veru u crkvu i Boga“, zaključak je jednog komentatora na vest o krstu u Levosoju.

Amin – ako se put povratka meri gvožđem i betonom.

 

 




One thought on “Slatko pravoslavlje u Bujanovcu: Krst po glavi stanovnika

  1. Kome smeta krst

    Коме смета КРСТ тај је заиста сатаниста и нека крене на запад и нека се не враћа. Новинар би исто могао са овима на запад.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *