Ovako izgleda raspodela mandata, jedno veliko iznenađenje na listi Mitrovića i Arsića

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. mart 2024. Posle još jednog sastanka predstavnika srpskih stranaka koje u Bujanovcu okupljaju šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović i Stojanča Arsić, održanog u ponedeljak uveče, poznato je kako će biti raspodeljeni potencijalni odbornički mandati za lokalne izbore. Na listi od 15 kandidata, naprednjaci će imati prvo i još četiri mesta za svoje, a Stojanča Arsić dobija drugo i još dva mesta (9 i 12). Bobanu Pavloviću će pripasti treća poziciji na listi.

Verodostojnost nacrta izborne liste do kojeg su došle Bujanovačke, potvrdio je Nenad Mitrović, naglasivši da se još uvek radi samo o predlogu i da su izmene moguće. Insistirao je da je o konkretnim imenima još uvek rano govoriti, posle pitanja našeg portala da li će on biti prvi na listi ovog bloka.

 -Mene zakon ne sprečava da se kandidujem za odbornika, a da li ću videćemo. Dogovor svih nas je da još uvek ne izlazimo u javnost sa imenima i ja to poštujem. Mogu da kažem da je to taj predlog, ali i da su moguće promene, u smislu da se mi kao SNS i Stojanča Arsić odreknemo nekog mesta u korist stranaka koje bi se naknadno priključile našoj grupaciji – kaže Mitrović.

Inače, Mitrović je aktuelni vršilac dužnosti direktora Službe Koordinacionog tela za jug Srbije, pa bi kad osvoji odbornički mandat morao da bira između te dve funkcije, jer na obe, po zakonu, ne može.

Slična situacija je i sa drugim čovekom bujanovačkog odbora SNS, potpredsednikom Milovanom Aleksićem, koji je direktor vrtića.

Od 15 mesta rezervisano je 6 za žene, po zakonskoj obavezi i kvoti od 30 odsto.

Izostanak Miodraga Milkovića kao kandidata za odbornika jedno je od iznenađenja. Milković je koalicioni partner naprednjaka od izbora 2020. godine i u aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta je odbornik upravo sa liste koalicije okupljene oko SNS. On je direktor Veterinarske stanice i šef odbora Ujedinjene seljačke stranke. Njegovoj stranci će pripasti četvrto mesto na listi, ali ne za Milkovića, već za ženskog kandidata.

Za Nenada Tasića (SPO) ostavljeno je jedno mesto na listi i to sedmo, a Mitrović kaže da je moguće da će Tasić dobiti mesto za još jednog kandidata za odbornika.

SPS pod vođstvom Božidara Anđelkovića, po ovom predlogu, dobija dva mesta na listi (6 i 13).

Poslednje dve pozicije rezervisane su za Radikale i Zavetnike.

Ovako izgleda cela lista:

Inače, učešće na lokalnim izborima u opštini Bujanovac potvrdio je i blok opozicionih stranaka, a kako je ranije rekao  šef odbora Narodnog pokreta Srbije Saša Arsić, u ovom savezu će se kandidati za odbornike rangirati na osnovu broja sakupljenih potpisa građana.

Nazire se i treća srpska lista za lokalne izbore u Bujanovcu

Izbori će, po još uvek nezvaničnim informacijama, biti održani početkom juna. U aktuelnom sazivu sa 41 mestom, dve srpske grupacije okupljene oko SNS i SPS imaju 13 mandata.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *