Kurti pobrojao šta je sve učinio za Albance u Srbiji i poručio im da više nisu sami

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. april 2024. Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca više nisu prepušteni zaboravu i nezaštićeni, najavljujući da će se podrška samo uvećavati, dok se nad njima vrši ekstremna diskriminacija. Kurti je pobrojao šta sve vlada u Prištini radi na poboljšanju položaja sunarodnika.

-Sa našom vladom, Preševo, Medveđa i Bujanovac imaju posebnu i redovnu budžetsku liniju u godišnjem budžetu Kosova. Za 2022. godinu izdvojili smo 2 miliona evra. Ove godine smo budžetom izdvojili 3 miliona evra. Naša pažnja i pomoć nije izostajala ni pre ovoga. U našoj prvoj vladi, 2020. godine, izdvojili smo pola miliona evra da pomognemo tri opštine sa albanskom većinom da se izbore sa pandemijom Covid-19. Sledeće godine, kada su opštinu Preševo zadesile poplave, izdvojili smo 100.000 evra podrške za prevazilaženje i sanaciju štete – naveo je Kurti u nedelju.

Sastanak u Prištini: Stižu 3 miliona evra za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

Po njegovim rečima, očuvanje identiteta, kulturnog nasleđa i tradicije od suštinskog je značaja za egzistenciju ovdašnjih Albanaca.

-S obzirom na razmere ekstremne diskriminacije sa kojima se suočavaju. Iz tog razloga smo 2022. godine potpisali memorandum o saradnji sa Nacionalnom savetom Albanaca. Kroz ovu saradnju do sada je podržano 75 različitih projekata i inicijativa – kaže on.

U nabrajanju šta je sve urađeno kosovskim novcem pomenuo je  obrazovanje je ključno za obrazovanje i obezbeđivanje udžbenika na albanskom jeziku za 2022. i 2023. godinu, kao stipendije za 107 učenika.

-Podržali smo predstavnike Albanaca u obilasku institucija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, sa ciljem podizanja međunarodne svesti o diskriminaciji Albanaca, kršenju prava nacionalnih manjina i pasivizaciji adresa. Kao rezultat toga, ova pitanja su po prvi put pokrenuta kao tema rasprave u Senatu SAD – navodi Kurti.

Sa Kosova stiže još 30.000 evra u Bujanovac: Za podizanje albanskog pitanja u EU

Istakao je i da je albanskim advokatima iz tri opštine na jugu Srbije koji imaju boravišnu dozvolu na Kosovu omogućeno da se prijave za pravosudni ispit, a zdravstvenim radnicima mogućnost licenciranja na 5 godina za rad u zdravstvenim ustanovama na Kosovu.

-Diplomirani studenti medicine imaju kvote za specijalizacije i finansijsku podršku na istom nivou kao specijalisti sa Kosova. Takođe, radi se i na konačnom regulisanju pravnog statusa lica bez dokumenata. Ministarstvo unutrašnjih poslova je sastavilo i objavilo obrazac zahteva za stalni boravak u izuzetnim okolnostima za državljane bez dokumenata iz Preševa, Medveđe i Bujanovca u Republici Kosovo, dok se Nacrt zakona o državljanstvu Kosova na razmatra u Skupštini. To će označiti važan korak ka olakšanju Albancima u dolini da dobiju državljanstvo naše Republike – kaže Kurti.

NSA formirao komisiju za raspodelu kosovskog novca: Bićemo transparentni do kraja

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *