Lutviu traži postizbornu koaliciju albanskih stranaka, sastanak sledeće nedelje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. april 2024. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu, zagovornik ujedinjenja albanskih stranaka uoči lokalnih izbora u Bujanovcu, zakazao je za 19. april još jedan sastanak na kojem očekuje postizanje dogovora o “očuvanju albanske većine u Skupštini opštine”.

Lutfiu je ovoga puta konkretizovao svoju nameru i poručio da se radi o postizbornoj koaliciji. Kako je naveo u utorak, na prvom sastanku su se svi predstavnici političkih stranaka izjasnili da su spremni da postignu predizborni dogovor o postizbornoj koaliciji.

-Sa ciljem očuvanja albanske većine u novom sastavu Skupštine opštine Bujanovac – istakao je Lutfiu.

Rešenost da se pre izbora dogovori nova “svealbanska” većina, po ugledu na aktuelnu koja vodi opštinu od 2020. godine, Lutfiu je pokazao i tako što je uz poziv liderima stranaka poslao nacrt sporazuma.

Prvi sastanak na temu jedinstva održan je još 20. februara i tada su iz NSA saopštili da su predstavnici albanskih partija u Bujanovcu podržali  inicijativu o predizbornoj ili postizbornoj koaliciji albanske većine.

Albanski lideri podržali ideju o izbornom jedinstvu

Učesnik sastanka bio je i šef opozicione Alternative za promene u Bujanovcu Arber Pajaziti, žestoki protivnik lokalne vlasti koju čine Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Iako se načelno složio sa idejom o albanskom jedinstvu, za Bujanovačke je ocenio da je inicijativa neozbiljna, zbog samog inicijatora, i ponovo uputio niz kritika na račun koalicije Arifi-Kamberi-Musliju.

Pajaziti: Ideja o ujedinjenju albanskih stranaka nije ozbiljna




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *