„Amaneti“ još jednom pokazali veliko srce: Bajramska sofra na bujanovačkom trgu, da zajedno slave Albanci, Srbi i Romi (VIDEO)

Piše: I. Jovanović

Memeti: Ovde svi živimo zajedno

Bujanovac, 11. april 2024. Bajramska sofra, pod sloganom „Da zajedno slave tri nacionalnosti: Albanci, Romi i Srbi“, postavljena je u četvrtak na gradskom trgu u Bujanovcu, a okupljeni građani su sa uživanjem, uz zvuke muzike iz okolnih kafića, degustirali specijalitete albanske kuhinje. Slatke i slane đakonij, i osveženje da se sve to zalije, obezbedila je humanitarna fondacija „Amaneti“ iz Bujanovca.

Živimo u multietničkoj sredini i želimo da praznik provedemo zajedno, uz svečanost našeg Bajrama koji dolazi posle jednomesečnog posta. Slavimo od juče i slavlje traje tri dana, zato smo imali želju da sa našim donatorima postavimo sofru Bajrama – rekao je za Bujanovačke predsednik humanitarne fondacije „Amaneti“, Refik Memeti

Na sofri je, osimo raznoraznog pića, bilo baklava, ćevapa, bureka, kifli, flija, mantija, torti, voća i svega onoga što je potrebno za jednu svečanost kakva je Bajram.

Vaša reporterka prvi put je imala prilike da proba neke od poslastica albanske kuhilje, i priznaje da je oduševljena, pre svega flijom.

A koliko je sve bilo preukusno svedoči i to što je pred sofrom čitavih sat vremena vladala velika gužva

Stolovi prepuni đakonija

Ramazanski post se za muslimanske vernike završio u sredu (10. april) proslavom velikog praznika, Ramazanskog Bajrama, a humanitarna organizacija „Amaneti“ je u proteklih mesec dana podelila na stotine humanitarnih paketa pod parolom „Da ni jedna sofra za Iftar ne bude prazna“.

Veliko srce bujanovačke organizacije „Amaneti“ (FOTO & VIDEO)

-Organizacija „Amaneti“ postoji od 2019, i za to vreme pomogli smo svima kojima je pomoć bila neophodna, bez obzira kojoj veri i naciji pripadaju. I ove godine delimo pakete sa životnim namirnicama, podelili smo preko 500. Nedavno smo obišli Sandžak, delili smo pakete u Novom Pazaru i Tutinu, kao i uvek svima kojima je potrebna pomoć – rekao je Memeti ranije za naš portal.

Brojni gosti uživali u đakonijama albanske kuhinje

Pored ovoga, Amaneti su u proteklih mesec dana obišli sve sredine u opštini Bujanovac, a često su organizovali i iftarske večere, ne samo za građane opštine Bujanovac već i migrante u trenutno nastanjene u centrima u Bujanovcu i Preševu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *