„I to je božja kuća“: Adiloglu predlaže turskim vernicima da se ubuduće mole u pravoslavnoj crkvi

Bujanovac, 11. april 2024. (Foto: Crkva u Biljači) -Talat Adiloglu, predsednik i istraživač Humanitarnog udruženja tursko-srpskog prijateljstva „Talat Balkan“ predložio je svojim prijateljima da se, posle rušenja stare turske džamije iz 14. veka u Biljači kod Bujanovca, ubuduće mole u pravoslavnim hramovima.

Predložio sam svojim prijateljima da zamolimo sveštenika iz Bujanovca da nam omogući da se molimo u pravoslavnoj crkvi. I to je Božja kuća, navodi Adaloglu u poruci upućenoj našem portalu, uz koju nam je poslao i naslovnu fotografiju crkve Jevanđeliste Marka u Biljači

Udruženje tursko-srpskog prijateljstva: Rušenje džamije u Biljači je teroristički čin

On dodaje da Turci, koji u Biljači, Bujanovcu i Preševu žive u oko 70 domaćinstava, posle rušenja džamije nemaju gde da se mole, kao i da im je onemogućeno da posećuju grobove svojih predaka koji su uvde sahranjeni u poslednjih 600 godina.

On ponavlja da je rušenje stare džamije tokom noći proteklog vikenda, sa planom da se na tom mestu sagradi nova bogomolja, „vandalska akcija“ koju je odobrio i predvodio hodža „neke ilegalne islamske zajednice“, uz pomoć grupe meštana.

Zahtevamo da se o vandalskom činu rušenja turske džamije izjasne predstavnici legalnih islamskih zajednica, državni organi Republike Srbije i da se povede odgovarajući postupak. Tražimo da se obustavi gradnja novog nelegalnog objekta na temeljima grobova naših predaka, kaže Adiloglu

On takođe poziva na reakciju i Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Stara turska džamija u selu Biljača kod Bujanovca porušena je do temelja u noći između petka i subote (5-6. april), kako bi se na istom mestu sagradila nova, međutim rušenje je izazvalo revolt kod dela meštana, pa je intervenisala policija, a sada je na potezu tužilaštvo. Načelnik opštinske inspekcijske službe Metin Ramizi potvrdio je našem portalu da je rušenje nelegalno, jer nadležno Odeljenje za urbanizam nije izdalo rešenje o uklanjanju objekta.

Policija je na licu mesta zatekla 27 meštana koji su učestvovali u rušenju i oni su izjavili da imaju odobrenje od predsednika Islamske zajednice, rečeno je danas našem portalu u Osnovnom javnom tužliaštvu Vranje. Tužilaštvo, međutim, traži obaveštenja od Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu i nadležnih opštinskih službi kako bi dalje postupalo.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *