Rakovčani traže od Tužilaštva da ispita kako se i zašto zapalila deponija

Piše: I. Jovanović

Pismo je otišlo na nekoliko adresa

Bujanovac, 12. april 2024. – Mesna zajednica Rakovac uputila je čelnicima opštine Bujanovac, ali i nadležnom tužilaštvu, zahtev za hitno rešavanje problema deponije, tražeći da se ispitaju sve okolnosti vezane za požar koji bukti na njoj i konačno utvrdi na koji način dolazi do paljenja. Rakovčani su u petak ovaj dokument poslali predsedniku opštine Nagipu Arifiju, preduzeću Komunalc i inspektoru za zaštitu životne sredine.

Obavestili smo i tužilaštvo, od kog tražimo da ispita kako dolazi do paljenja deponije – kaže predsednik MZ Rakovac Dejan Ljubisavljević

Rakovčani su najizloženiji otrovnom dimu sa deponije i oni svake godine, po rečima Ljubisavljevića, šalju ovakve zahteve.

Godinama unazad šaljemo zahteve da se ispita sve vezano za deponiju i da se spreči paljenje, ali nikad nismo dobili odgovor. A situacija je katastrofalna, počeli su juče da zatrpavaju nešto, ali džabe, i dalje ne može da se diše, ne znam više šta treba da uradimo – dodaje Ljubisavljević

Podsetimo, oko tridesetak građana okupilo se u četvrtak ispred zgrade Opštine Bujanovac kako bi predali peticiju za konačno rešenje problema deponije koja gori od utorka.

Bujanovac u doba kolere (VIDEO)

Oni su lokalnoj vlasti dali rok od 72 sata da reši problem (do ponedeljka), a u suprotnom će, kako su naveli u peticiji, blokirati ulaz u deponiju i onemogućiti dovoženje smeća.

Našoj redakciji, preko aplikacije Javi Bujanovačkim, svakodnevno se javlja veliki broj građana koji su nam šalju fotografije i video materijal.

Građani protiv deponije: „Neka još više gori dok se ovaj narod ne rasvesti“ (Video: Labadaba)

TEKST ZAHTEVA: Poštovani, na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, Član9, stav 5, kao i Zakonu o upravljanju otpada Član 2, stav 1, zahtevamo od vas da najhitnije preduzmete sve mere radi gašenja požara i sprečavanja daljeg paljenja divlje deponije koja se nalazi u ataru sela Rakovac, prilkom čega se šire opasne toksične materije koje direktno ugrožavaju zdravlje ljudi i narušavaju životnu sredinu u celoj opštini. Podsećamo Vas i na član 30. Zakona o zaštiti životne sredine, kojim se reguliše prodcedura odlaganja smeća kao i upravljanje komunalnim otpadom,a koji se ovde grubo krši, te apelujemo da se maksimalno uključite u rešavanje ovog gorućeg problema. Ukoliko u najkraćem vremenskom roku ne preduzmete nikakve konkretne korake, bićemo prinuđeni da pribegnemo drugim nepopularnim merama i zaštitimo sami svoje zdravlje

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *