Vrtić u Domu kulture je samo privremeno rešenje za albanske mališane, ovo su 3 predloga za trajno rešenje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. april 2024. (foto KT) – Da je Dom kulture u Bujanovcu samo privremeno rešenje za smeštaj dve nove grupe za albansku decu vrtića “Naša radost” potvrđeno je i iz Koordinacionog tela, koje je posredovalo u razgovorima albanskih političara, predstavnika opštinske vlasti, Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) i Predškolske ustanove “Naša radost”. Potencijalna trajna rešenja su rekonstrukcija postojećeg objekta vrtića, izgradnja novog ili konačni završetak postojeće zgrade kod naselja Karakačka.

U narednom periodu biće organizovane aktivnosti sa ciljem trajnog rešavanja ovog problema. Na sastanku je predloženo da opština Bujanovac angažuje projektantsku kuću koja će izraditi projektno – tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju postojećeg/izradu novog objekta. Takođe, jedno od rešenja bi mogao da bude i objekat Karakačka, u vezi sa kojim će se nastojati da imovinsko – pravni odnosi budu precizno definisani – naveli su iz KT u ponedeljak

Za najmlađe Albance vrtić otvara odeljenja u Domu kulture

Još jedan sastanak na temu novih grupa, na kojem je dogovoreno privremeno rešenje u vidu prostorija u Domu kulture, održan je u ponedeljak, a prisustvovali su v.d. direktora Službe Koordinacionog tela Nenad Mitrović, predsednik NSA Nevzad Lutfiu, predsednik bujanovačke skupštine Enver Ramadani, zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliu, načelnica Školske uprave Leskovac Marina Ilić i direktor vrtića. Milovan Aleksić.

Kako navode iz KT, Mitrović je na sastanku konstatovao da će problem obezbeđivanja uslova za dodatne dve grupe za decu iz albanske zajednice biti privremeno rešen, na način da će Dom kulture u Bujanovcu ustupiti prostorije koje će biti privedene toj nameni.

“U tom cilju, opština Bujanovac će obezbediti finansijska sredstva prvim rebalansom budžeta, dok će PU ‘Naša radost’ obezbediti didaktička sredstva i opremiti prostorije”, rekao je Mitrović.

Izrazio je zadovoljstvo i veru da će svi akteri izvršiti obaveze koje su preuzeli na sebe kako bi postavljeni okvirni rokovi (početak maja) bili ispoštovani.

Predsednik NSA Lutfiu je izrazio zadovoljstvo povodom brzog rešavanja ovog izuzetno važnog pitanja, a Ramadani i Musliu smatraju rešavanje ovog pitanja trenutno najvažnijim jer predstavlja opšte dobro, dodaju iz KT.

“Mitrović je istakao zadovoljstvo povodom saradnje sa Nacionalnim savetom albanske nacionalne manjine i važnost nastavka iste. U tom smislu, kao prvu temu za dalje razgovore, Mitrović je predložio rešavanje pitanja udžbenika za srednje škole na albanskom jeziku”, navodi se u saopštenju KT.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *