Nove kazne zbog albanske zastave u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 18. april 2024. Zbog isticanje zastave Albanije na zgradi u kojoj je bujanovački odbor stranke Alternativa za promene ova partija je kažnjena sa 50.000 dinara, a njen tadašnji predsednik Šćiprim Arifi će platiti 5.000 kao odgovorno lice.

Radi se o slučaju iz 2022. godine, kada je šef Alternative u Bujanovcu Arber Pajaziti postavio albansku zastavu u sedištu stranke u Kosovskoj ulici 27. novembra, uoči nacionalnog praznika Albanaca – Dana zastave.

Time je, kako se navodi u presudi Prekršajnog suda od 13. februara ove godine, prekršen Zakon o izgledu i upotrebi, zastave i himne Republike Srbije (član 41), jer je uz albansku trebalo istaći i državnu zastavu Srbije.

-Ova odluka je deo diskriminatorskog kolaža i sistematskog kršenja individualnih i kolektivnih prava Albanaca u Preševskoj dolini. Dok Vlada Republike Kosovo priprema uspostavljanje takozvane „Zajednice opština sa srpskom većinom“ sa punim izvršnim ovlašćenjima, Albancima u Preševskoj dolini su uskraćena osnovna ljudska prava kao što je postavljanje državne zastave – naveo je danas Šćiprim Arifi, koji je vodio Alternativu do februara ove godine. 

Ovo nije prvi put da je Alternativa kažnjena zbog zastave.

Alternativa kažnjena sa 100.000 zbog zastave Albanije u Bujanovcu

Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv čelnika opština, predsednika NSA, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj iz člana 41 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Po zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.

Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *