Bislimi: Za nas je tema dinara na Kosovu zatvorena

Bujanovac, 16. maj 2024. Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine o pitanju dinara završen je bez dogovora u sredu u Briselu. Predstavnik Prištine Besnik Bislimi najavio je da više neće biti susreta u okviru dijaloga u vezi sa ovom temom.

-Sastanak je propao jer nije bilo spremnosti na srpskoj strani da razgovara o predlogu (Miroslava) Lajčaka [evropski izaslanik za dijalog]. Njihova današnja pozicija je nazadovanje u odnosu na prethodna tri sastanka“, izjavio je pregovorač Prištine Besnik Bislimi na kraju runde koja je trajala više od osam sati, preneo je RSE.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković odgovornost za neuspeh u razgovorima o dinaru prebacio je na kosovsku stranu.

-Iako je naša strana bila ponovo konstruktivna, iako smo izašli sa novim o predlozima, pokazali smo da želimo dogovor. Izašli smo sa šest novih predloga – rekao je Petković.

Na sastanku je trebalo da se Kosovo i Srbija usaglase o kompromisnom predlogu evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

Petković je poručio da Beograd nije zatvorio vrata daljim razgovorima, jer Srbija, kako je istakao, želi rešenje jer je bez rešenja „sve teže Srbima na Kosovu“.

Ovo je bio sedmi susret o dinaru a da se Priština i Beograd nisu usaglasili o prelaznom rešenju o primeni uredbe Centralne banke Kosova, prema kojoj od 1. februara ove godine jedina valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu je evro.

Sprečen ulaz na Kosovo vozilu NBS sa dinarima za plate i penzije

Međunarodna zajednica je tražila od Kosova da odloži primenu uredbe i pronađe kratkotrajno prelazno rešenje, budući da uredba ima uticaj na lokalno stanovništvo na severu Kosova, koje godinama prima isplate u dinarima iz budžeta susedne Srbije.

Montažni objekat Poštanske štedionice kod prelaza Končulj

Krajem marta Lajčak je predstavio komprimisni evropski predlog o kojem su se strane u sredu trebalo da se izjasne. Detalji ovog predloga nisu poznati.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa 29. aprila rekao da su strane na dosadašnjim sastancima iznele svoje stavove i predloge, te da je EU na kraju predložila „kompromisno rešenje“ i pozvala Kosovo i Srbiju da ga prihvate.

Zvaničnici EU insistiraju da je potrebna spremnost strana za kompromis kako bi se pronašlo rešenje.

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja po penzije i socijalna davanja dolaze u Bujanovac




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *