„Dani komandanta Lešija“ u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. maj 2024. (foto arhiva) – „Dani komandanta Lešija“, posvećeni Ridvanu Ćazimiju, jednom od vođa takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), održaće se 24. i 25. maja u Bujanovcu i Velikom Trnovcu.

Albanci u opštini Bujanovac 24. maja obeležavaju godišnjicu pogibije Ćazimija zvanog Komandant Leši, koji je na brdu kod Velikog Trnovca 2001. godine poginuo u sukobima sa srpskim državnim snagama bezbednosti.

Ova manifestacija počinje u petak posetom muzeju posvećenom Ćazimiju u Velikom Trnovcu, sledi odavanje pošte na mestu pogibije, a potom će se odigrati fudbalska utakmica na stadionu u Trnovcu. U subotu se odaje pošta na mestu na kojem je sahranjen, a program se završava akademijom u bujanovačkom Domu kulture od 14 časova.

„Dani komandanta Lešija“ održavaju se već dve decenije i učestvuju svi lokalni albanski političari.

Albanci obeležavaju „Dane komandanta Lešija“, Arifi: Inspiracija za sve

Organizator je najverovatnije Organizacija ratnih veterana OVPMB, a ovogodišnji program je objavio Lešijev sin Levent Ćazimi.

Ridvan Ćazimi je bio jedan od potpisnika Končuljskog sporazuma 20. maja 2001. godine kojim je predviđena demobilizacija OVPMB. Ovaj dokument potpisali su i tadašnji predstavnici NATO i međunarodne zajednice.

Tri dana kasnije država je izdala Javnu izjavu „Amnestija je izlaz“. Zakon o amnestiji donet je godinu dana kasnije, a odnosio se na sve osumnjičene da su učestvovali u terorističkim aktivnostima od 1. januara 1999. do 31. maja 2001. godine, ali ne i za one osumnjičene za ratne zločine.

 

 

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *