Radnici Komunalca: Opštinska vlast i direktor gluvi za naše muke

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. april 2024. Opštinska vlast u Bujanovcu i dalje se ne obazire na vapaje radnika Javnog preduzeća „Komunalac“ koji, na ivici egzistencije, mole za isplatu više zaostalih plata i drugih naknada. Na današnji zbor radnika na gradskoj pijaci nisu došli predsednik opštine Nagip Arifi i predsednik skupštine Enver Ramadani, iako su ih sindikati pozvali. Na skup radnika nije došao čak ni predsednik Privremenog organa koji vodi preduzeće Ruždi Halili.

Ne samo što se nije pojavio, već je, kako tvrde predstavnici sindikata, Halili zabranjivao pojedinim radnicima da dođu na zbor.

-Ipak, okupili smo se, zbor je bio multietnički, kao što je i naš kolektiv, i svima nama je cilj da konačno zaustavimo propadanje firme i dobijemo svoje plate i naknade – rekao je našem portalu predsednik Samostalnog sindikata Srđan Zlatković.

Mrka kapa za radnike Komunalca, direktor rekao da para nema pred praznike

Na skupu su utvrđeni zahtevi koji će biti ispostavljeni Haliliju. Radnici traže da rukovodstvo napravi plan isplate svih zaostalih zarada (januar, februar, mart, april 2024. godine) i naknada za putne troškove za šest meseci, ali i plan isplate redovnih zarada.

Posle najave štrajka i pisanja Bujanovačkih, radnici Komunalca dobili deo plate

-Tražimo i da Halili nađe mirno rešenje u radnim sporovima radnika i preduzeća, da se ne bi stvarali dodatni troškovi. Mi imamo nekoliko pravnika, a plaćamo advokate za zastupanje. Jednom od njih firma već duguje oko 3.5 miliona dinara. Tražimo i da nam se redovno dostavlja obračunske listiće sa obarzloženjem zašto ne primamo plate – kaže  Zlatković.

S ozirom da rukovodstvo firme i Opština ostaju gluvi na zahteve radnika sindikati će pomoć potražiti od Koordinacionog tela za jug Srbije i predstavnici ove vladine institucije će biti pozvani na naredni zbor.

-Zvaćemo i medije – poručuju iz sindikata.

Predstavnici sindikata su izneli niz optužbi na račun Halilija. Firma je u prošloj godini zabeležila gubitak od neverovatnih 75 miliona dinara, što je, po njihovim rečima, rekord kakav se ne pamti.

Zvanično: Gubitak Komunalca preko 2 miliona EVRA

Kako kažu, dok firma propada, a radnici mole za plate, Halili se ne libi da pod patronatom partijskog šefa predsednika opštine Arifija, po stranačkoj liniji zapošljava nove radnike.

Uhlebljenje u Komunalcu nedavno su dobila čak i dva odbornika Arifijeve stranke i to na mestima šefa komercijale i glavnog knjigovođe.

-Nova sistematizacija je posebna priča. Mi smo ukazivali da nije usklađena sa potrebama preduzeća, ali je Opštinsko veće ipak usvojilo. Halili je napravio onako kako njemu odgovara pa je i sebi obezbedio mesto kad više ne bude na čelu firme. Dugogodišnje radnike smenjuje, kinji, unižava, a zapošljava nove sa najvišim koeficijentima. Pored toga, nekim radnicima omogućava da se uopšte ne pojavljuju na svojim radnim mestima, ljudi uopšte ne dolaze na posao – kažu sindikalisti.

Posebno su, kako navode, kivni na opštinsku vlast.

-Nemamo nikakav odgovor od predsednika opštine na naše molbe i zahteve. Komunalac je javno preduzeće, imamo pravo da tražimo redovne plate i naknade kao što ih imaju svi ostali radnici lokalne samouprave. Privremeni organ na čelu firme, koji je tu više od 10 godina, uveden je kada je Arifi bio predsednik u prethodnom mandatu i dokle smo došli? Da nam kaže da „neće da nas vidi više“, što je i rekao na poslednjem sastanku još 2020. godine – ističu predstavnici sindikata.

Tada je, dodaju, obećao ukidanje privremenih mera, ali od toga nije bilo ništa.

Sa stupanjem u štrajk, koji neki radnici zahtevaju, ipak će se sačekati, jer je neophodno da se steknu svi zakonski uslovi za obustavu rada.

Borba za prava radnika, međutim, neće prestati i sindikati najavljuju novi zbor posle praznika.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *