Zvanično: Gubitak Komunalca preko 2 miliona EVRA

Piše: N. Stevanović

Ruždi Halili: Novi mandat nagrada za minus

Bujanovac, 11. april 2024. Javno preduzeće „Komunalac“ u Bujanovcu samo u prošloj godini imalo je gubitak od gotovo 75 miliona dinara (640.000 evra), pokazuje godišnji finansijski izveštaj firme javno dostupan na sajtu APR. Već nekoliko godina Komunalac posluje sa ogromnim gubicima, a kumulativno minus je veći od vrtoglavih 240 miliona. U prevodu, to znači da trenutni gubitak firme iznosi gotovo 2,1 milion evra. Katastrofalnu finansijsku situaciju i učinak aktuelnog rukovodstva prati totalni raspad sistema na terenu koji itekako utiče na kvalitet života građana – požari na deponiji i trovanje stanovništva, nestašice vode, izlivanje kanalizacije, pucanje vodovodnih cevi, ogromne količine smeća i čopori napuštenih pasa na ulicama.

Po bilansima stanja i uspeha za 2023. godinu, komunalno preduzeće je prihodovalo 255 miliona, a rashodi iznose 329 miliona dinara.

U odnosu na 2022. godinu, gubici su više nego utrostručeni. Naime, pre dve godine minus je iznosio „samo“ 24 miliona dinara.

O katastrofalnoj situaciji u firmi, blokadama računa, dugovanjima radnicima za plate, optužbama za otpis dugova privilegovanima, Bujanovačke su nebrojeno puta pisale.

Komunalac u blokadi, firma duguje zaposlenima plate i doprinose

Pisali smo i o vapajima sindikata zaposlenih da se pod hitno nešto preduzme ako uopšte postoji namera da se izbegne potpuni bankrot preduzeća u kojem radi 180 ljudi.

Sindikalci Komunalca: Arifi nas nije slušao kad smo upozoravali da nam firma propada

Odgovor opštinske vlasti bio je produžavanje mandata Ruždiju Haliliju, predsedniku Privremenog organa koji upravlja Komunalcem, od 2020. godine.

Halili je kadar Demokratske partije Nagipa Arifija, predsednika opštine Bujanovac. Kako ocenjuje svoj rad za prethodne četiri godine, jedno je od pitanja koje će ostati bez odgovora, jer Halili duže vreme odbija svaku komunikaciju sa novinarima portala Bujanovačke, iako odgovore duguje građanima.

Uhapšen direktor Komunalca Ruždi Halili

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *