SNS: Od KAMBERIJA smo očekivali više pristojnosti, sumnjamo u zakonsko trošenje budžetskih para

BUJANOVAC, 5. jul 2018. – Od predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija očekivali smo više odgovornosti i pristojnosti umesto što je predsedniku parlamenta na prošlom zasedanju Skupštine sugerisao da ne dozvoli reč našem odborniku Miodragu Milkoviću, samo zato što je govorio o budžetu, temi koja je bila na dnevnom redu.

Ovo je na početku konferencije za medije rekao šef odborničke grupe okupljene oko SNS Nenad Mitrović, koji je i predsednik bujanovačkog odbora te stranke.

Povod konferencije za medije Mitrovića i Milkovića bila je rasprava Kamberija i Milkovića na 4. sednici SO Bujanovac 28. juna, o čemu možete čitati OVDE.

Mitrović i Milković optužili su lokalnu vlast za „netransparentno trošenje budžetskog novca“, ali i nesaradnju sa centralnim vlastima što, po njima, za posledicu ima veliku nezaposlenost i nedostatak investicija.

Mitrović je naglasio da vlast odbija da odbornicima podnese izveštaje o utrošenih 62,5 miliona dinara budžetskog novca indirektnih korisnika 2017. godine, što je i Milković zahtevao na poslednoj sednici parlamenta, kada je pitao zašto se o izveštaju Doma zdravlja raspravlja posle usvajanja završnog računa opštine 18. juna:

Odbijanje vlasti da odbornike izvesti o tome, iako je Kamberi prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta to obećao, opravdano izaziva našu sumnju u to kako se trošio i kome je dodeljivan novac, rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, u finansijskom izveštaju opštine nije navedeno ko je dobio 62, 5 miliona dinara na ime subvencija za poljoprivredu (32,8 miliona), preduzetništvo (11 miliona), sport (10,4 miliona) i za nevladin sektor (oko 8 miliona), i kako su korisnici taj novac potrošili.

Na sednici 28. juna odbornici su usvojili predlog rebalansa budžeta koji predviđa višak od 90 miliona dinara, a Mitrović smatra da je taj novac netransparentno raspoređen pojedinim budžetskim korisnicima:

Za održavanje zelenila posle rebalansa dubliran je iznos sa jednog na dva miliona, za javnu rasvetu sa 17 na 20, a za metenje ulica umesto 9 predviđeno je 17, 4 miliona. Ovo poslednje je najčudnije ako znamo da se Bujanovac nije proširio, nije dobio nove ulice, kazao je Mitrović.

On je dodao i da će kao član Koordinacionog tela zahtevati da ovo telo proveri i kako opština troši njihova transferna sredstva od milion evra za ovu godinu.

Miodrag Milković je rekao da u Bujanovcu ima preko 5.000 nezaposlenih, te da je novac iz rebalansa trebalo upotrebiti da se to stanje popravi:

Ja razumem što je više novca odvojeno za socijalu, ali kao neko ko radi u realnom sektoru i sam zarađuje, mislim da je mnogo bolje bilo da se uložilo u poljoprivredu, od koje ovde živi preko 50 odsto stanovništva, i ekonomski razvoj, rekao je Milković, koji je direktor Veterinarske stanice Bujanovac.

On je dodao da Kamberi i njegov zamenik Stojanča Arsić ne pokazuju nikakvu ekonomsku inicijativu i optužio ih da Bujanovac trpi zbog njihove nesaradnje sa centralnom vlašću.

Odavde mladi Albanci ne odlaze zato što su, kako kaže kamberi, građani drugog reda, nego zato što nemaju perspektivu, zbog čega odlaze i Srbi, rekao je Milković i dodao da lično nema ništa protiv Kamberija.

On i Mitrović su naglasili da centralna vlast oličena u SNS ne sprovodi revanšizam time što u Bujanovcu nema investicija i zapošljavanja:

-Bez saradnje i partnerskog odnosa sa vlašću u Beogradu nema ni ekonomskog razvoja. A revanšizma nema jer svaka inicijativa treba da krene iz lokala, a toga ovde nema, niko da ode u Beograd i predstavi potencijale Bujanovca, već imamo priču o Albancima kao građanima drugog reda, rekao je Mitrović.

Odbornici SNS izrazili su i sumnju u način trošenja novca za transfer stancicu i za izdradnju nekoliko lokalnih puteva.

Mitrović i Milković naglasili su kako očekuju da opštinski budžetski inspektor reaguje na njihove tvrdnje iznete na konferenciji za medije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *