MEDVEĐA: Zašto 11 opštinskih službenika uči albanski jezik

BUJANOVAC, MEDVEĐA, 2. novembar 2018. (foto: medvedja.org.rs)- Vest da je 11 službenika lokalne samouprave u Medveđi dobilo zadatak da uči albanski jezik, dočekana je u pojedinim krugovima paranoično, jer šta bi moglo da se krije iza ovoga ako ne razmena teritorija.

Ne, naravno da to nije u pitanju, odgovara za Bujanovačke Svetlana Todorović, otresita načelnica Opštinske uprave Medveđa.

U Medveđi, kao i u Bujanovcu i Preševu, u službenoj upotrebi nalaze se oba jezika, i srpski i albanski.

Svetlana Todorović priznaje da ne zna albanski jezik i ide na kurs sa jedanaestoro svojih službenika:

Prema zakonima Republike Srbije, ukoliko je na teritoriji lokalne samouprave u službenoj upotrebi i jezik nacionalne manjine, u toj loklanoj samoupravi moraju biti predviđena i radna mesta gde je potrebno znanje jezika te nacionalne manjine. Akti organa loklane samuoprave izrađuju se na jezicima koji su u službenoj upotrebi i postupci se vode na jezicima koju su službenoj upotrebi. To je razlog što ovi službenici već tri nedelje pohađaju kurs albanskog, objašnjava Todorovićeva

Ona dodaje da u Medveđi postoji veliko interesovanje među Srbima za učenje albanskog jezika i među ostalim službenicima, u školama i drugim institucijama:

Besmislene su priče po kojima učimo albanski zbog nekakve razmene teritorija. Ovde u Medveđi Srbi i Albanci žive u slozi i razumevanju i lepo je znati jezik svog komšije, ponavlja načelnica.

Ona dodaje da lokalna samouprava, pored kurska albanskog, sprovodi 23 obuke stručnog usavršavanja.

Na teritoriji Medveđe živi 10.000 stanovnika od čega desetak procenata čine Albanci.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *