fbpx

Sputnik o vlasti u Bujanovcu: Ljudi samo gledaju kako da zarade neki dinar i prežive koronu

Formiranjem vladajuće koalicije u Bujanovcu, sastavljene od 4 albanske stranke, bavio se i portal Sputniknews, koji navodi da su „Srbi šokirani“ ovom činjenicom koja bi „mogla da izazove novu nestabilnost na jugu Srbije i predstavlja i provokaciju upućenu zvaničnom Beogradu“. Urednik Bujanovačkih Nikola Lazić smatra da je Nagip Arifi donekle relaksirao situaciju najavom da bi i srpske partije mogle da postanu deo vlasti, a da običan narod više zanima kako da zaradi neki dinar i preživi koronu. Na drugoj strani, šef lokalnog odbora SNS Nenad Mitrović pribojava se reakcije međunarodnog faktora i potencijalnih investitora. Albanski lideri bili su nedostupni za Sputniknews

Arifi relaksirao situaciju (Foto Bujanovačke)

Bujanovac, Beograd, 24. juli 2020. – Prvi put posle 18 godina u Bujanovcu je formirana jednonacionalna vlast koju čine četiri albanske partije, bez predstavnika Srba koji su šokirani ovim potezom, piše Sputnik.

Urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić smatra da su Albanci ovim potezom na neki način želeli da se osiguraju, jer, kako kaže, zahtevi srpske strane su bili prilično veliki.

Lazić podseća da je Nagip Arifi, novi predsednik opštine Bujanovac, relaksirao situaciju izjavom da vlast ipak ostaje otvorena za srpske partije.

Rekao je da postoje izgledi da se koalicija proširi, da to što su formirali vlast, ne znači da žele da vladaju sami. Posle svih izbora od 2002. godine i završetka sukoba na jugu Srbije, Srbi su uvek imali 40 odsto vlasti, postoje javna preduzeća i mesta u lokalnoj upravi koja po tradiciji pripadaju Srbima. Pretpostavljam da je Arifi mislio na ta mesta, da su spremni da neka od njih ustupe srpskoj strani“, kaže Lazić.

On, ipak, veruje da se politička previranja neće odraziti na međunacionalne odnose u Bujanovcu, jer, kako kaže, obični građani uglavnom samo razmišljaju o tome kako da prežive koronu i kako da zarade neki dinar. On smatra da može doći do kompromisa između albanske i srpske strane.

Albanci zapravo tvrde pazar, jer traže deo vlasti u republici. Oni su predsedniku Vučiću rekli svoje želje i jako im je stalo da dobiju ta mesta u Beogradu, što u neku ruku znači da kod Albanaca postoji volja da budu deo naših državnih institucija“, ocenjuje Lazić.

Predsednik Srpske napredne stranke u tom gradu na jugu Nenad Mitrović za Sputnjik kaže da je reč o presedanu koji nikome neće doneti ništa dobro, a posebno Srbima i Romima.

Mitrović: Vratili smo se 18 godina unazad (Foto Bujanovačke)

Ovim potezom Albanci šalju lošu poruku državi Srbiji, ali i međunarodnim faktorima koji su uložili napor da se za ovih 18 godina dođe do iskrenog procesa pomirenja između Srba i Albanaca, napor da istinski živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Ovaj potez bukvalno nas vraća 18 godina unazad. Cilj ovih dešavanja je izazivanje političke nestabilnosti“, tvrdi Mitrović.

On potvrđuje da je SNS imao dogovor sa albanskim partijama oko formiranja lokalne vlasti. Postignut je usmeni sporazum, koji su Albanci prekršili nakon što su se konsultovali sa mentorima iz Albanije.

Šef SNS u Bujanovcu kaže da će se politička nestabilnost preliti na ekonomsku i da su ovim potezom albanske partije i ekonomski ugrozile sve građane.

„Postavlja se pitanje da li su privrednici koji bi svoj kapital investirali u Bujanovac posle ovoga spremni da dođu, da otvore radna mesta i zaposle ljude. Od svega ovoga najveću štetu pretpeće građani koji ovde žive, bez obzira na nacionalnu pripadnost“, ocenjuje Mitrović.

Vučić sa predstavnicima albanske liste (Foto RTS prtsc)

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Albanci zapravo žele da ucenjuju državu Srbiju. On je objasnio da su predstavnici albanskih partija od njega tražili da ih integriše u državne organe, u sistem, ali da nisu sačekali odgovor, već su naprasno odlučili da formiraju vlast bez 42 odsto Srba.

Sputnjik je kontaktirao predstavnike svih političkih partija Albanaca u Bujanovcu. Niko od njih tokom dana nije bio raspoložen za razgovor.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.