Komunalac tuži stanare Karakačke, oni odgovaraju nemamo bazene

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. novembar 2021. JP „Komunalac“ će tužiti stanare stambenog naselja Karakačka u Bujanovcu zbog neplaćenih komunalija, iako im već tri godine ispostavlja račune za vodu 4-5 puta veće od realne potrošnje.

Od početka 2019. godine stanari ulaza B dobijaju račune i od po 20.000 dinara, a sve reklamacije, zahtevi za ispravljanje računa upućeni komunalnom preduzeću, ostali su bez odgovora.

Posle kontroverznih otpisa dugovanja u iznosu od preko 80 miliona dinara, dugova lokalnih funkcionera (zamenik predsednika opštine Šćiprim Musliju duguje 250.000 dinara), rukovodstvo JP „Komunalac“, čini se, krenulo je u „oporavak preduzeća“ tužbama protiv građana.

Abnormalne račune u Karakačkoj prouzrokovalo je pucanje cevi i oticanje vode u kotlarnici u sklopu zgrade, koja je u nadležnosti „Komunalca“.

-Nenormalni računi, na primer sa potrošnjom od 100 kubika vode po domaćinstvu, počeli su da stižu u februaru 2019. godine. Odmah smo reklamirali, našli kvar, tražili da intervenišu i čekali do oktobra da se kvar reši. Kvar su otklonili, ali su računi ostali, zadužili su nas za vodu koju nismo potrošili – kaže predsednik Skupštine stanara Zoran Denčić.

Nakon toga, dodaje on, bilo je sličnih havarija koje su u međuvremenu sanirane, ali su računi „kao da je u svakom stanu bazen“ nastavili da stižu.

-Negde otiče voda i sada, dok nam prete tužbama, a ne rade ništa da nađu uzrok računa od 12.000 do 20.000 dinara koje dobijamo. Traže da platimo vodu koju nismo utrošili, na sve naše dopise, molbe, zahteve da se stvar reši, ostali su nemi – kaže Denčić.

Naglašava da stanari hoće da plate dug za vodu, ali onaj iznos koji su realno potrošili.

Od pojedinih, dodaje, JP „Komunalac“ potražuje i preko 200.000 dinara.

Od direktora Ruždija Halilija nismo uspeli da saznamo koliko je građana dobilo opomene i koliko njih će biti tuženo.

Rekao nam je da nema taj podatak, ali naglasio da stanari Karakačke nisu jedini, već da se krenulo od Velikog Trnovca.

Za abnormalne račune je okrivio stanare.

-Sve havarije su sanirane na vreme. Oni su trebali da nas obaveste ranije o bilo kom kvaru, da se zatvori voda, da ne bude velika potrošnja – kaže Halili, ignorišući činjenicu da su i poslednji računi nerealno visoki.

Direktor konstatuje da je „cilj svih koji ne plaćaju da dugovanje zastari, ali toga više neće biti“.

Po njegovim rečima, prve tužbe će biti podnete u sredu.

Na pitanje Bujanovačkih da li je zamenik predsednika opštine Šćiprim Musliju, sa dugom od 250.000, među opomenutim ili utuženim građanima, Halili kaže da niko neće biti privilegovan.

-Zamenik predsednika opštine će za dugovanje biti opomenut najkasnije do sutra. I sudije će biti tužene ako duguju, a ne plaćaju. Prema svima isto – kaže Halili.

Stanari  ulaza B u zgradi u Karakačkoj duguju neverovatnih 1,85 miliona, po evidenciji komunalnog preduzeća.

Umesto utuženja, poručio je direktor, mogu da izaberu reprogram duga, a od otpisa dela iznosa koji svakako nisu potrošili – nema ništa.

Kako saznajemo, nekoliko stanara se odlučilo za reprogram duga, a određeni broj je rešen u nameri da pravdu potraži na sudu.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *