Uslovi odbijaju firme, ponovo produžen rok za posao energetske efikasnosti

Piše: N.  Stevanović

Bujanovac, 6. jul 2022. Rok za prijavu firmi za učešće u Programu poboljšanja energetske efikasnosti u Bujanovcu, odnosno zamene stolarije po treći put je produžen. Odluka je doneta u utorak (5. jul), a ponovo je razlog „nedovoljan broj prijavljenih privrednih subjekata“.

Opština je ovoga puta produžila rok za još pet radnih dana, a nijedan od uslova, koji očigledno odbijaju firme, nije promenjen.

Javni poziv je trebalo da bude okončan još 9. juna, ali je zbog slabe zainteresovanosti tada omogućeno dodatnih sedam dana za konkurisanje, pa je rok pomeren za deset dana i sada za još pet.

Obrazloženje je identično u sva tri slučaja: Kako bi se građanima obezbedila mogućnost realizacije većeg broja mera i većeg izbora privrednih subjekata.

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju preduzeća koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata.

Za Program poboljšanja energetske efikasnosti određena su dva modela – prvi predviđa zamenu vrata i prozora, postavljanje izolacije, nabavku kotlova, a drugi model ugradnju solarnih panela i invertera.

Za ugrađeni materijal i proizvod firme moraju imati potrebnu dokumentaciju i atest, pa tako svaki kotao treba da ima atest od dobavljača, ili firme koje izrađuju PVC stolariju treba da imaju atest za prozor ili vrata koje izrađuju.

Nakon izbora firmi sledi konkurs za građane koji žele da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domaćinstava uz subvencije iz budžeta.

Za zamenu vrata i prozora na porodičnim kućama i stanovima i sve ostale mere iz budžeta se finansira 50 odsto troškova, a maksimalno 140.000 dinara po prijavi, dok je za postavljanje izolacije maksimalan pojedinačni iznos 210.000 dinara, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *