Ardita Sinani: Koordinaciono telo kao partijski plen

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. jul 2023. Funkcionerka Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Preševa Ardita Sinani smatra da je  imenovanje ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandra Martinovića za predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa  još jedan dokaz da je Srbija i dalje daleko od demokratije. Za Sinani je imenovanje lokalnog naprednjaka Nenada Mitrovića na mesto direktora ove državne institucije pokazatelj ekstremne degradacije, suprotno Planu od 7 tačaka o integraciji Albanaca. Država, kako kaže, tretira Koordinaciono telo kao partijski organ, kršeći pritom postignute sporazume.

-Ukratko, vlada sa premijerom i predsednikom iz redova SNS izabrala je  člana SNS za predsednika Koordinacionog tela, a predstavnika lokalnog odbora SNS za direktora – navela je Sinani u objavi na Fejsbuku. Ona je, inače, savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija.

Ekskluzivno: Nenad Mitrović novi direktor Službe Koordinacionog tela

Naglasila da je obaveza Koordinacionog tela da afirmiše prava Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, a Vlada Srbije KT tretira kao partijski organ.

-Time se krši Sporazum o principima reorganizacije i rekonstrukcije Koordinacionog tela iz 2009. godine, čiji potpisnici su Vlada Srbije, albanski politički predstavnici Preševske doline i OEBS. Sporazumom o reorganizaciji Koordinacionog tela bilo je predviđeno angažovanje kadrova albanske manjine iz tri opštine Preševske doline u sferama od vitalnog značaja u radu ovog organa vlasti – kaže  Sinani.

Ocenila je da su imenovanja Martinovića i Mitrovića  u potpunoj suprotnosti sa Sporazumom iz 2009. godine, kao i sa rezultatima poslednjeg popisa stanovništva.

-Paradoksalno je da država, SNS i Aleksandar Vučić pozivaju Srbe severa Kosova da napuste institucije Republike Kosovo, a sa druge strane odbijaju bilo kakvo uključivanje Albanaca Preševske doline u državnu institucije. Radikalistički stavovi iz 90-ih su neizlečivi – zaključila je Sinani.

Albanska opozicija pozdravlja imenovanje Mitrovića za direktora Službe Koordinacionog tela




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *