fbpx

Slučaj „albanski filmovi“: Još uvek bez odluke, sud traži dopunske nalaze i mišljenja

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. avgust 2023. Odluka da li će prikazivanje dva albanska kratkometražna filma producenta Ganija Veselija iz Preševa biti zabranjeno, kao što traži Više javno tužilaštvo u Vranju, ili će filmovi moći da se prikazuju, nije doneta danas na drugom ročištu, potvrđeno je našem portalu u Višem sudu u Vranju. Iz suda su odgovorili Bujanovačkim da je glavni pretres odložen za 11. avgust.

 “Glavni pretres je odložen za 11.08.2023. godine u 11,00 časova, zbog pribavljanja dopunskog nalaza i mišljenja Filmskog centra”, navodi se u odgovoru suda.

Prvi pretres održan je 20. jula, ali sud tada nije doneo odluku već je to odloženo „radi pribavljanja predloženih dokaza“, rekli su Bujanovačkim u sudu.

Sud bez odluke o zabrani filmova, novo ročište 4. avgusta

 Bujanovačke su ranije javile da je VJT u Vranju predložilo Višem sudu da zabrani prikazivanje kratkometražnih filmova “Nevernik” i “Tišina ubija”.

“U mišljenju stručne komisije je navedeno da film “Nevernik“ ne treba prikazivati i javno eksploatisati na teritoriji Republike Srbije, jer film jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije sa ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost u mešovitoj sredini i može da dovede do uznemiravanja javnosti. Kada je reč o filmu “Tišina ubija“, komisija smatra da se sa najavne i odjavne špice filmova moraju ukloniti obeležja nepriznate tkz. Republike Kosovo, kao i da film mora da sadrži istaknutu klasifikaciju za uzrast +16. Nakon uklanjanja navedenih propusta biće dozvoljeno javno prikazivanje ovog filma”, navodi se u odgovoru Tužilaštva Bujanovačkim.

Po naši saznanjima, Veseli je na prvom pretresu negirao navode Tužilaštva da film „Nevernik“ može da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost.

Dodavanje oznake 16+ jedino je što je prihvatljivo za producenta, nezvanično smo saznali, dok na izbacivanje „Republike Kosovo“ iz špica ne pristaje.

Inače, filmovi su snimljeni novcem kosovske vlade, koji je raspodeljen preko konkursa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) krajem prošle godine, o čemu su takođe Bujanovačke pisale.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *