Roditelji bujanovačkih đaka razgovarali sa Mitrovićem, očekuju da država reši problem sa prevozom

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. septembar 2023. Roditelje bujanovačkih srednjoškolaca koji se školuju u Vranju, a pred sam početak školske godine su ostali bez popusta za prevoz, primio je danas direktor Službe Koordinacionog tela (KT) za jug Srbije Nenad Mitrović. Kako kažu roditelji, Mitrović im je rekao da Koordinaciono telo nema novca da učestvuje u pokrivanju dela troškova prevoza, ali da će se tražiti način da se njihov zahtev ispuni.

Roditelji su se danas pred dolazak predsednika KT Aleksandra Martinovića u Bujanovac okupili u centru grada zahtevajući sastanak sa čelnicima KT. Oni traže da diskriminacija njihove dece odmah prestane, odnosno da im se obezbedi naknada dela putnih troškova.

-Organizovali smo se i u viber grupi je nas oko 90 roditelja. Upravo smo bili kod gospodina Mitrovića i dogovorili smo da mu u narednim danima dostavimo podatke o broju dece koja idu u srednje škole u Vranju, u koje škole i na koje obrazovne profile. On nam je rekao da KT nema novca, da je zakon jasan, ali da će se pokušati da se pronađe način za finansiranje – rekao je našem portalu posle sastanka jedan od roditelja Oliver Milenković.

Podsetimo, roditelji su pred sam početak školske godine obavešteni da grad Vranje više neće nadoknađivati deo putnih troškova deci iz Bujanovca, što znači da je cena mesečne karte za bujanovačke đake porasla sa dosadašnjih 3.190 na 7.650 dinara.

Bujanovčanima koji se školuju u Vranju uskraćen popust za prevoz

-Mi smatramo da je ovo još jedan vid pritiska na srpsku zajednicu, a situacija u Bujanovcu je za nas ionako nepodnošljiva godinama. Materijalno stanje građana je izuzetno loše,  Neke porodice imaju po dvoje dece koja se školuju u Vranju, zamislite koji je to izdatak – kaže Milenković.

Roditelji su ogorčeni što, kako kažu, izgleda da nikoga nije briga za njihovu decu – Vranje plaća za svoje građane, a Opština Bujanovac i Koordinaciono telo za decu koja putuju do škola u Bujanovcu i Preševu.

-Da li su naša deca manje važna, manje vredna, deca drugog reda, pa za njih nema naknade ni od koga, na šta to liči – dodao je jedan od roditelja.

Oni čija deca su od ove godine srednjoškolci kivni su i na vranjske škole, u kojima su im prilikom upisa govorili da grad Vranje i prevoznik Kavim Jedinstvo pokrivaju 75 odsto troškova prevoza.

-Ne interesuju nas zakoni, propisi, pravila, zakoni se itekako krše u ovoj državi. Interesuje nas samo jedno: Da li može država da reši ovaj problem ili ne –  naglasio je Milenković.

Na pitanje šta će se preduzeti ako deca ipak ostanu bez naknade za prevoz, Milenković odgovara da bi to bio još jedan udar na srpsku zajednicu u opštini, te da će svaki roditelj doneti odluku po svom nahođenju.

-Mnogima je dozlogrdio život jednog Srbina u Bujanovcu. Neki će da se odsele, kao što ljudi godinama odlaze zbog uslova života ovde. Neki će da se prijave kao stanovnici Vranja, po rubnim selima kao što su Davidovac i Ristovac. U svakom slučaju osipanje će se nastaviti – kaže on.

Roditelji za sada nemaju tačan podatak o kojem broju dece se radi. Insistiraju da broj svakako nije mali i da će uskoro biti poznat.

Poručili su da se najiskrenije nadaju da će država odnosno Koordinaciono telo pronaći rešenje za situaciju u kojoj su se našli.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *