Ministarka prosvete u Bujanovcu, tema obrazovanje na albanskom jeziku

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. septembar 2023. – Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dolazi u Bujanovac u petak (15. septembar), potvrđeno je našem portalu u kabinetu predsednika opštine. Po nezvaničnim informacijama, razlog za posetu su razgovori o uslovima pod kojima se odvija obrazovanje na albanskom jeziku.

Ministarka dolazi na sastanak kojem će prisustvovati predsednik opštine Nagip Arifi, predstavnici Nacionalnog saveta Albanaca (NSA),  kao i predstavnici OEBS-a i delegacije Evropske unije.

Ministarka Čomić: Priznavanje diploma, licence i udžbenike na albanskom da rešimo u roku od godinu dana

Bujanovačke u Ministarstvu prosvete pokušale da saznaju povod za posetu Bujanovcu i zatražile zvaničnu agendu, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Prepostavlja se da će ministarka sa predstavnicima lokalne vlasti, NSA i međunarodne zajednice razgovarati o udžbenicima na albanskom jeziku, koje albanski srednjoškolci još uvek nisu dobili.

Ministarka će u Bujanovcu zateći dve škole – OŠ „Branko Radičević“ i SŠ „Sveti Sava“ – u rekonstrukciji, koja u slučaju osnovne škole traje još od januara 2022. godine. Zbog toga učenici pohađaju nastavu u drugoj školi, na fakultetu i Domu kulture, a većini školski čas traje 30 minuta već neko vreme, zbog čega roditelji sve više negoduju.

Ogorčeni roditelji „Brankovaca“ u redakciji Bujanovačkih, evo šta poručuju nadležnima

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *