Albanski političari: Već se nazire koalicija Nagipa Arifija i naprednjaka

Piše: N. Stevanović

Rezultati izbora 2020

Bujanovac, 2. oktobar 2023. Posle prošlonedeljnih ostavki naprednjačkih gradonačelnika i predsednika opština, albanski političari u Bujanovcu, iz opozicionih, ali i stranaka koje su deo vlasti, dovode u pitanje ostanak na vlasti predsednika opština Bujanovac Nagipa Arifija. Arber Pajaziti iz opozicione Alternative za promene pita hoće li i Nagip Arifi podneti ostavku, „kao najgori predsednik ikada“. Bujanovačke su isto pitanje postavile šefu Arifijevog kabineta, ali odgovora nije bilo.

Pajaziti naglašava da su na  poslednjoj sednici bujanovačke Skupštine srpski odbornici glasali za rebalans budžeta što, po njemu, govori mnogo o tajnom dogovoru srpkih stranaka i Arifija, „koji će vrlo brzo biti otkriven i široj javnosti“.

Milković: Srbi glasali za rebalans, jer je Nagip bio korektan

Pored Pajazitija za kojeg se kao opozicionara i očekuje da traži ostavku Nagipa Arifija, ovo pitanje nameće i Ragmi Mustafi, funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD), koja je koalicioni partner u opštinskoj vlasti.

Za Mustafija je takođe sporno glasanje na poslednjoj sednici skupštine kada je rebalans usvojen glasovima srpskih odbornika iz SNS i SPS. On ide i korak dalje i tvrdi da je Arfi izgubio podršku dva svoja odbornika iz Demokratske partije, pa su u pomoć priskočili naprednjaci.

-Na prošloj sednici opštinski budžet podržali su odbornici sa liste srpskih naprednjaka, pošto su se dva poslanika iz redova stranke predsednika opštine pobunila i priča se da su prišli Alternativi za promene – navodi Mustafi.

On se pita i šta će biti sa predsednikom Preševa Šćiprimom Arifijem, koji je, kako kaže, vodio kampanje protiv premijera Kurtija, pre tri meseca je izgubio većinu, a spasla su ga dva odbornika sa naprednjačka liste.

-Sve ovo se dešava u kritičnom trenutku, usred kosovsko-srpske krize, posle terorističkog napada u Banjskoj i opozicionih protesta protiv nasilja u Beogradu. U vreme kada predsednici opština moraju da pozivaju sugrađane Albance na oprez, na očuvanj mira, da ne reaguju na eventualne provokacije, šta će biti sa predsednicima Preševa i Bujanovca – pita Mustafi.

Bujanovačke su prethodnih dana pokušale da od Arifijevih najbližih saradnika saznaju da li će predsednik opštine Bujanovac podneti ostavku pre kraja mandata, međutim odgovora nije bilo.

Arifijev mandat, inače, ističe sredinom sledeće godine.

Njegov prezimenjak iz Preševa, na drugoj strani, ima još cele tri godine na funkciji predsednika ove opštine, ako uspe da održi klimavu većinu, koja je nedavno bila u ozbiljnoj krizi, ali su Arifijev ostanak na vlasti omogućili naprednjaci.

Vlast u Preševu izgubila većinu, prete privremene mere

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *