Takozvana „javna rasprava“ o budžetu za 2024. još jedna farsa lokalne vlasti

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. oktobar 2023.-Lokalna vlast u Bujanovcu još jednom je pokazala zbog čega je na dnu po transparentnosti u Srbiji.

Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac, jedne od najnetransparentnijih u Srbiji po poslednjim izveštajima relevantnih organizacija,  pozvao je u ponedeljak direktore škola i ustanova kako bi razgovarali o opštinskom budžetu za narednu godinu i tu farsu nazvao “javnom raspravom”. Od kako je preuzeo vlast 2020. godine Arifi održava “javne rasprave” isključivo sa direktorima, dok za suštinske javne rasprave sa građanima, čiji će se novac trošiti, nema vremena, kako je prošle godine objasnio šef predsednikovog kabineta Sali Salihi.

-Predsednik Arifi je u svom govoru upoznao prisutne direktore sa napretkom izrade budžeta, kao i sa povećanjem troškova za rad ovih institucija. Između ostalog, objavio je i uputstvo Ministarstva finansija da budžet za 2024. godinu može da se poveća za najviše 8,3 odsto, dok plate u javnom sektoru takođe moraju da porastu za 10 odsto – naveli su iz Opštine posle jučerašnjeg sastanka.

Javna rasprava o budžetu u polupraznom amfiteatru

Ovakvi skupovi u kontrolisanim uslovima održavani su i prethodnih godina, u oktobru ili novembru, da bi krajem decembra kada predlog budžeta dođe do skupštine na pitanje Bujanovačkih zašto nije bilo javne rasprave za građane odgovarali da nije bilo vremena. U maniru “bilo je javne rasprave onakve kakva nama odgovara”.

Bez javne rasprave o budžetu Bujanovca za 2023, nadležni kažu nema vremena

Kako je u ponedeljak saopšteno iz opštine, predsednik opštine Bujanovac je zamolio direktore da budu oprezniji u zahtevima, ali i trošenju budžeta za 2024. godinu.

Ovakve “javne rasprave” o trošenju javnog novca jedan su od razloga što je Bujanovac zakucan na samo dno tabele transparentnosti od dolaska Arifija na vlast.

Predstavnici srpske i albanske opozicije rekli su ranije Bujanovačkim da ih katastrofalni rezultati opštinske vlasti uopšte ne čude.

Nagipov Tamni vilajet: Opština Bujanovac na 144. mestu po transparentnosti, gore samo Preševo

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *