Deponija ponovo gori, gnevni građani pozivaju na blokadu (Video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 25. oktobar 2023. Gradska deponija u Bujanovcu, posle samo desetak dana od velikog požara, ponovo gori. Meštani sela Rakovac poslali su fotografije i snimke, na kojima se jasno vidi da sa deponije kulja otrovnim dim, i poručuju nadležnima da će, ako se hitno nešto ne preduzme,  blokirati Opštinu i prilaz deponiji. Predsednik Mesne zajednice Rakovac Dejan Ljubisavljević kaže da su mu u JP Komunalac rekli da je cisterna na terenu i da će požar biti ugašen u toku dana.

-Očigledno je obećanje predsednika opštine samo „ludom radovanje“, tako da ja pozivam sve meštane Rakovca i okoline da izađu što pre i u što većem broju, i da se ne pomerimo dok se deponija ne skloni odatle. Nemamo više strpljenja, ovo je prevršilo svaku meru – kaže naš sagovornik iz Rakovca koji nam je poslao snimke i fotografije.

Arifi obećao da će danas vatra na deponiji biti ugašena, u suprotnom protesti (video)

Pre samo desetak dana građani Bujanovca i okoline gušili su se u otrovnom dimu sa deponije, zbog čega su mesne zajednice čiji građani trpe najveće posledice zbog požara (Rakovac, Bujanovac, Srpska Kuća, Lopardince,  Levosoje,  Žuželjica i Ljiljance) uputile zvaničan zahtev predsedniku opštine i direktoru JP Komunalac da hitno reše problem gradske deponije.

Opština naredila Komunalcu da obezbedi stražara na deponiji

Opština Bujanovac naredila je tada JP „Komunalac“ da obezbedi gradsku deponiju i zaštiti je od požara, kao i da obezbedi stražara, odnosno čuvara deponije. Obećanje, po rečima meštana, nije ispunjeno do danas.

Rakovčanin sa kojim smo razgovarali poručio je sugrađanima da ako sada ne izađu i ne pobune se protiv ove ekološke katastrofe, onda nema smisla da više negoduju i da se žale, bolje neka ćute.

-Treba da blokiramo deponiju i ulaz u Opštinu, nema drugog rešenja. Ako se ni sada narod ne pobuni, onda ne treba više niko da se žali i da kuka, jer očigledno im ne smeta smrad i otrov kojim smo okruženi – dodaje ovaj Rakovčanin.

Predsednik MZ Rakovac kaže da je JP Komunalac dobio naređenjenje od Opštine da kad se deponija upali odmah reaguju. „Meni je rečeno da je cisterna izašla na teren“, rekao je danas za Bujanovačke.

Na pitanje da li su meštani Rakovca zaista spremni na blokadu Opštine i deponije, Ljubisavljević odgovara:

-Kada se govori o blokadi, mislim da bi trebalo da se sprovede šira akcija, odnosno širi obim angažovanja, jer nisu ugroženi samo meštani Rakovca, već i svi oni koji žive u okolnim selima i gradu. Bujanovac, kao najveća mesna zajednica treba prvi da reaguje, a mi ostali da to podržimo – kaže Ljubisavljević i dodaje da treba sačekati i videti da li će danas zaista deponija biti ugašena.

Koliko je opasan po zdravlje građana dim sa deponije za naš portal je objasnila biolog Lidija Stojković

Lidija Stojković, licencirani ekološki inspektor: Dim sa deponije je smrtonosan, predug spisak potencijalnih oboljenja

Od direktora JP Komunalac Ruždija Halilija nismo dobili odgovor zašto nema čuvara na deponiji, jer, kao i svaki put do sada, nije odgovarao na naše pozive.

Kako javljaju čitaoci našeg portala istovremeno gori i divlja deponija nedaleko od sela Žuželjica.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *