Kurti: Za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi 3 miliona evra

Bujanovac, 4. novembar 2023. (foto arhiva) – Za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi kosovska vlada izdvojila je 3 miliona evra u budžetu za narednu godinu. Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da će se se finansijska podrška ne samo  nastaviti, već da će biti veća za 50 odsto naredne godine.

“U budžetu za 2024. godinu za Preševsku dolinu smo obezbedili tri miliona evra, milion više nego ove godine”, objavio je Kurti u petak uveče.

Po njegovim rečima Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu sada imaju Vladu koja brine o njima, u vremenima kada ih  država Srbija svesno ignoriše i diskriminiše.

“Imaju vladu koja ima za cilj da poboljša položaj Albanaca u Srbiji, u vreme kada srpska država teži Srbiji bez Albanaca”, kaže Kurti.

Podsetio je da je za Preševo, Medveđu i Bujanovac njegova vlada uvela  redovnu poziciju u godišnjem budžetu Kosova.

Kako je naveo, tokom Kovid pandemije tri opštine su 2020. godine pomognute sa 500.000 evra, a za Preševo je 2021. godine izdvojeno 100.000 evra za saniranje posledica poplava.

“Prošle godine smo potpisali memorandum o saradnji sa Nacionalnim savetom Albanaca u cilju finansijske podrške zaštiti i unapređenju prava Albanaca, očuvanju i negovanju jezika, umetnosti, kulture i albanskog identiteta. Kroz ovu saradnju do sada je podržano 75 različitih projekata i inicijativa”, naveo je Kurti.

Inače, zbog načina na koji je NSA raspodelio 1,2 miliona evra po ovom memorandumu sve albanske stranke optužile su Partiju za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, koja je u tom trenutku vodila savet, za zloupotrebe i korupciju.

Stranke optužuju NSA i PDD: Novac od kosovske vlade dele svojim članovima

Kurti je podsetio i da je kosovska vlada finansirala posete Americi i Evropskoj uniji političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije kako bi lobirali i pokrenuli pitanje Albanaca u Srbiji pred američkim Senatom i Evropskim parlamentom.

Albanci iz Bujanovca i Preševa u Evropskom parlamentu: Nastavljamo sa lobiranjem




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *