Albanski lideri kod ministra u Tirani, dogovor o izborima ni na vidiku

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. novembar 2023. U pokušaju da pomiri i ujedini političke lidere Albanaca u Bujanovcu i Preševu za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji u utorak je intervenisala i zvanična Tirana. Svi vodeći albanski političari sa juga Srbije sastali su se u Tirani sa ministrom spoljnih poslova Albanije Iglijem Hasanijem, međutim nije poznato da li je postignut dogovor o zajedničkoj izbornoj listi svih stranaka.

Hasani i ministarstvo se nakon sastanka nisu oglašavali, kao ni političari koji su bili pozvani na razgovore o ujedinjenju za izbore 17. decembra, osim šefa Alternative za promene Šćiprima Arifija iz Preševa.

Alternativa sve vreme insistira na poštovanju sporazuma iz 2020. godine koji, kako kažu, predviđa da stranka sa najviše odbornika u tri opštine na jugu Srbije dobija prvo mesto na izbornoj listi, što Partija za demokratsko delovanje (PDD) uporno odbija zahtevajući tu poziciju za svog predsednika Šaipa Kamberija.

Pajaziti o predlogu PDD: Pusti snovi Šaipa Kamberija

Arifi je posle sastanka u Tirani ponovo insistirao na poštovanju principa iz pomenutog sporazuma.

“Uoči parlamentarnih izbora 2023. godine, da još jednom potvrdi značaj Tiranskog porazuma iz 2020, da sačuva njegove osnovne principe i suštinu, kao jedinu garanciju koja obezbeđuje ujedinjenje političkog spektra u Preševskoj dolini i predstavljanje na na parlamentarnom nivou, danas smo se još jednom okupili u Ministarstvu Evrope i spoljnih poslova, na zajedničkom sastanku sa ministrom gospodinom Iglijem Hasanijem i njegovim timom. Ujediniti stavove koji prevazilaze težnje partijskih interesa i ličnih ega, kao i zaštititi interese građana Preševske doline ujedinjavanjem još jednom posle 2020. godine”, naveo je Arifi u objavi.

Pored njega, sa Hasanijem su razgovarali i Kamberi,  predsednik opštine Bujanovac i šef Demokratske partije Nagip Arifi, lider Pokreta za demokratski progres Šćiprim Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutfiu i Sami Salihu iz preševskog Pokreta za reforme.

Na sličnom sastanku 2020. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Gent Cakaj uspeo je da privoli sukobljene političare iz Bujanovca i Preševa da na izborima nastupe sa jednom listom koja je osvojila tri poslanička mandata.

Ekskluzivno: Albanske stranke idu zajedno na republičke izbore

Tirana je presudno uticala i na formiranje “svealbanske” koalicije posle lokalnih izbora iste godine, kada su Srbi po prvi put posle više godina isključeni iz opštinske vlasti.

Pokušaj da se postigne jedinstvo za ove izbore usledio je nakon neuspeha kosovskog premijera Albina Kurtija da to ostvari.

Za postizanje dogovora ostalo je još nekoliko dana, s obzirom da rok za podnošenje izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji ističe 26. novembra.

Na parlamentarnim izborima prošle godine, zbog sukoba PDD i Alternative oko prvog mesta na listi, albanske stranke su nastupile dve u kolone i tako podeljene osvojile dvostruko manje glasova nego 2020. godine. U Skupštinu Srbije  ušao je jedino Kamberi i to na jedvite jade, posle višestrukog ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu.

Trnovac glasa po peti put

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *